Vandaag deel ik een klassieker met je: salade Niçoise, een maaltijdsalade die bijna iedereen kan waarderen. Of het nu voor de lunch of de avondmaaltijd is. Ik maakte de salade dit keer met gebakken aardappeltjes uit de oven. Mocht je nieuwsgierig zijn hoe ik de salade opbouwde, lees maar mee!
Ik heb in totaal zes eieren gekookt (minder of meer kan altijd natuurlijk), waarbij de twee grootste mannen allebei twee eieren op hun bord vonden. Grote broer vond het een prima maaltijd wat proteïne en calorieën betreft; goed voor de spieropbouw en zo. Ik vond het vooral gewoon erg lekker.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
0,5 krop Romaine sla, gewassen en in stukken gescheurd
250 gram haricots verts, gehalveerd
0,5 rode ui, in dunne halve ringen
500 gram krielaardappelen (met schil), gehalveerd
4 (of meer) eieren
250 gram (tros) cherrytomaatjes, in vieren gesneden
4 blikjes tonijn (in olijfolie)
4 snack komkommertjes, in dunne plakjes
16 knoflookolijven, gehalveerd
olijfolie
peper en zout
Zo maak je deze Salade Niçoise met aardappeltjes uit de oven:
1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
2. Doe de gehalveerde krielaardappelen in een baktray, besprenkel met een eetlepel olijfolie en bestrooi met wat peper en zout.
3. Zet de baktray met aardappeltjes in de voorverwarmde oven, schep na een minuut of 10 even om en laat nog eens 10 minuten bakken. Als de krieltjes eerder goudbruin zijn, haal je ze uit de oven.
4. Kook ondertussen de eieren 8 minuten en de haricots verts 4 minuten.
5. Verdeel ondertussen de romaine sla over de vier borden en doe hetzelfde met de tomaatjes, rode ui, komkommer en olijven.
6. Pel de eieren en halveer ze.
7. Verdeel nu de gebakken krieltjes en haricots verts over de borden.
8. Verdeel de (uitgelekte) tonijn over de borden en leg bovenop de eieren.
9. Bestrooi nog met wat peper en zout naar smaak.
Staat salade Niçoise bij jou thuis vaker op tafel? Of ga je nu juist voor het eerst aan de slag met dit recept? Hoe dan ook: eet lekker! Je vindt hier nog een recept voor pastasalade Niçoise, ook lekker.