Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Kookinspiratie: 6x verrassende stamppotjes
6x stamppot recepten

Kookinspiratie: 6x verrassende stamppotjes

Het is nog steeds winter, hét seizoen voor stamppotjes. Een ‘standaard’ stamppotje andijvie, boerenkool of zuurkool is natuurlijk helemaal prima maar er is meer. Ik zocht zes verrassende stamppot recepten bij elkaar waarmee je voorlopig even vooruit kunt. Kijk je mee? 

Een stamppot is in Nederland en in Vlaanderen, waar het veelal stoemp wordt genoemd, een traditioneel gerecht dat wordt bereid uit diverse onderdelen, meestal uit aardappelen en groenten. De onderdelen van de stamppot worden in één pan in ruim water met zout goed gaar gekookt. Daarna wordt het water afgegoten en worden alle onderdelen door elkaar gestampt met een stamper, en af en toe geroerd. Naar smaak wordt zout, peper en eventueel boter of ander vet toegevoegd. Direct daarna wordt het gerecht, vaak met apart bereid vlees, geserveerd. Dikwijls wordt er (vlees)jus in een ‘kuiltje’ bij gegeven. (Bron: Wikipedia)

6x Verrassende stamppotjes

1. Deze stamppot boerenkool met zoete aardappelen ga ik sowieso een keer maken. Het ziet er gewoon te lekker uit toch?

2. Ok, deze hutspot uit de oven is technisch gezien geen stamppot maar het zijn wel alle ingrediënten verzameld in de oven. Een dikke aanrader!

3. Zoete aardappel is populair in de rijtje stamppot recepten. Maar zeg nu zelf, deze stamppot met zoete aardappel, verse spinazie en chorizo ziet er toch ook weer super lekker uit?

4. Hutspot met een twist omdat dat net weer even anders is dan de reguliere hutsspot. Wij vonden het een lekkere variant!

5. Dit stamppotje van zoete aardappel, 2 soorten kool én topping heb ik al regelmatig gemaakt. Heerlijk! Hoewel, ik ben vooral enthousiast. De mannen hier in huis hebben het niet zo met zoete aardappel.

6. Gezouten snijbonen… hoewel we zeker eens per twee weken snijbonen eten heb ik nog nooit gezouten snijbonen op. Misschien dan toch maar eens deze stamppot gezouten snijboontjes met pompoen en appel maken.

Uiteraard zijn er nog veel meer stamppotjes te bedenken. Als jij nog een ‘must try’ recept hebt dan hoor ik het graag! 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord