Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Stamppotje van zoete aardappel, 2 soorten kool én topping
Stamppotje zoete aardappel en kool

Stamppotje van zoete aardappel, 2 soorten kool én topping

Stamppot is zo’n typische Hollandse maaltijd die bij ieder huishouden wel eens, of zelfs wekelijks, op tafel staat. Maar heb je al eens een stamppotje van zoete aardappel gemaakt? Ik maakte er vandaag een met boerenkool, witte kool én een topping van rode ui en spekreepjes. 

Hoewel je qua naam zou denken dat de ‘gewone’ aardappel en de zoete aardappel familie van elkaar zijn, is dat niet het geval.  De zoete aardappel is een groente en smaakt (zoals de naam al doet vermoeden) zoet. Hij combineert prima met zowel zoete als zoute gerechten. Ik maak er ook wel eens simpel frietjes van door ze in reepjes te snijden en even te bakken in een koekenpan met wat olijfolie. Grof zeezout erover en smullen maar! Maar vandaag werd het dus dit stamppotje met zoete aardappel.

Ingrediënten voor dit stamppotje van zoete aardappel:

1 kilo zoete aardappel (ik had twee grote aardappelen)
300 gram boerenkool (gesneden)
300 gram witte kool (gesneden)
2 rode uien, in halve ringen
100 gram spekreepjes
2 eetlepels grove mosterd
peper
zout
twee eetlepels melk

Bereiding van dit stamppotje van zoete aardappel:

1. Schil de zoete aardappelen met een dunschiller en snijd ze in dikke plakken en dan in vieren.

2. Kook de aardappelen met de boerenkool en witte kool in een grote pan met water in 15 min. gaar.

3. Bak ondertussen in een koekenpan de spekreepjes met de rode ui tot de spekreepjes krokant zijn en de uien licht gebruind.

4. Giet de aardappelen en kool af, voeg de mosterd toe en stamp met een stamper tot een stamppot.

5. Voeg eventueel wat van de melk toe om het stamppotje smeuïger te maken.

6. Breng op smaak met peper en zout.

7. Verdeel het stamppotje over vier borden.

8. Schep de topping erover en serveer.

Wij hadden een gehaktballetje bij dit heerlijke stamppotje van zoete aardappel en op tafel voor de liefhebber een schaaltje met Amsterdamse uitjes en augurkjes. Eet smakelijk!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord