Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Risotto met zalm en prei foto

Risotto met zalm en prei

Zeg je comfort food dan komt risotto wat mij betreft in het rijtje voor. Lekker smeuïg, vol van smaak en voedzaam. En best wel een allemansvriend ook, afhankelijk van wat je voor ingrediënten toevoegt. Dit keer ging ik voor een risotto met zalm en prei. Smullen!

Ben jij ook een risotto liefhebber? Dan ga je sowieso het recept voor risotto met groenten en kip ook heerlijk vinden. En heb je al eens risotto met tuinerwten, spek en ui geprobeerd? Of risotto met garnalen? Allemaal heerlijk. Mocht je zelf nog een lekker risotto-recept hebben dan hoor ik het graag.

Dit heb je nodig voor 4-5 porties:

500 gram risotto rijst
500 gram zalmfilet, in kleine blokjes
200 gram prei in dunne halve ringetjes
3 eetlepels olijfolie
2 sjalotjes, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijn gesneden
25 gram roomboter
1,2 liter groentebouillon
100 ml witte wijn
peper en zout
100 gram Parmezaanse kaas, grof geraspt

Zo maak je deze risotto met zalm en prei:

1. Verhit de olijfolie in een hapjespan en fruit hierin sjalot, knoflook en prei een minuut of 5.

2. Voeg de risotto rijst toe en bak nog een paar minuten mee tot de korrels beginnen te glanzen.

3. Giet dan de witte wijn erbij, draai het vuur wat lager en wacht tot de rijst de witte wijn heeft opgenomen.

4. Schep nu (met een soeplepel) een portie bouillon in de pan. Schep om en roer regelmatig door tot het vocht is opgenomen.

5. Schep er dan weer opnieuw een portie bouillon bij en roer regelmatig door tot het vocht is opgenomen. Herhaal dit proces tot de rijst gaar is en er een smeuïge risotto ontstaat.

6. Voeg dan de roomboter, de helft van de geraspte Parmezaanse kaas en de zalmfilet toe en meng voorzicht door elkaar.

7. Draai de temperatuur laag en laat even rusten tot de zalm gaar is.

8. Breng eventueel  nog op smaak met peper en zout.

9. Verdeel de risotto over de borden en strooi er nog wat Parmezaanse kaas over. Enjoy!

Als je wil variëren, dan kun je de zalmfilet ook vervangen door deels gerookte zalm en deels garnalen. Ook heerlijk! Eventueel nog wat citroenrasp op het laatst door de risotto mengen is ook een goed idee. Lekker een fris vleugje erdoor.  

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie