Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Orecchiette met mozzarella, snijbonen, tomaatjes en worst
Orecchiette met mozzarella, snijbonen, tomaatjes en worst

Orecchiette met mozzarella, snijbonen, tomaatjes en worst

Hoewel je deze orecchiette met mozzarella, snijbonen, tomaatjes en worst uiteraard het hele jaar door kunt eten, vind ik het recept extra geschikt voor de zomer. Het heeft iets luchtigs en fris en dat is altijd lekker op warme dagen. En het staat ook nog eens snel op tafel; altijd fijn! 

Orecchiette (Italiaans voor oortjes) is een soort pasta, die uit de Zuid-Italiaanse regio’s Basilicata en Apulië komt. Ze worden daarom ook wel Orecchiette pugliesi genoemd. Hoewel ze het symbool van de stad Bari zijn, gaat het om een echt streekgerecht. Ze worden gegeten met rapini, een aan broccoli verwante groente. Ook is er een variant met tomatensaus (al sugo), soms met kleine gehaktballetjes. Orecchiette worden met semola di grano duro (meel van durum tarwe) gemaakt, en hebben de vorm van een hoedje (oortje) van 2 à 3 centimeter doorsnede. Het deukje wordt met de duim in een schijfje pasta gedrukt, waarna de pasta wordt gedroogd. Waarschijnlijk is de pastasoort ontstaan in de Provence in Frankrijk, vanwaar hij per schip in Italië terechtkwam. (Bron: Wikipedia)

Ingrediënten voor deze orecchiette:

300 gram orecchiette
400 gram snijbonen, in stukjes van 1 cm breed
150 gram mini buffelmozzarella
200 gram cherry tomaatjes, gehalveerd
2 varkens braadworsten, vel verwijderd
2 middelgrote uien, gesnipperd
0,5 bakje peterselie, fijn gehakt
0,5 teen knoflook
2 eetlepels kappertjes (+ 1 eetlepel vocht)
2 eetlepels extra vierge olijfolie

Zo maak je het klaar:

1. Kook de orecchiette volgens de aanwijzingen op de verpakking en kook de laatste zes minuten de snijbonen mee.

2. Boen ondertussen de citroen schoon, rasp de schil en pers de helft van de vrucht uit boven een kommetje.

3. Meng hier de olijfolie, knoflook (fijgeperst), peterselie en mozzarella doorheen en zet weg.

4. Verhit in een hapjespan en bak de uien en het worstvlees zo’n 8 minuten op middelhoog vuur terwijl je het worstvlees met een spatel in kleine stukjes duwt.

5. Giet de pasta en snijbonen af en meng met de cherry tomaatjes, kappertjes en het kappertjesvocht door het worst/ui-mengsel en warm kort door.

6. Verdeel over een schaal en schep de gemarineerde mozzarella erover.

Hoewel het recept varkens braadworst bevat, ga ik volgende keer toch voor runder braadworst denk ik. Lijkt me nog net iets lekkerder. Werkt ook super goed in de pasta broccoli e salsiccia

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een antwoord