Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Kokos rijstpap: je nieuwe favoriete dessert?
kokos rijstepap

Kokos rijstpap: je nieuwe favoriete dessert?

Goddelijk lekker hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Dat blijkt wel weer uit deze kokos rijstpap. Met slechts een paar ingrediënten en nog niet eens een half uurtje tijd, staat dit kommetje comfort food voor je neus. Voor een kokosliefhebber als ik is dit echt een heel fijn toetje. 

Rijstebrij (in het oosten van Nederland dikke rijst (dikke ries(t)(e)) en in Vlaanderen en Zuid-Nederland rijst(e)pap genaamd) is een oud, zoet gerecht op basis van rijst. Al op de schilderijen van Breughel is het een symbool van levensvreugde. De rijst (150 à 200 gram) wordt zacht gekookt in (een liter) melk met (60 gram) suiker; eventueel kan hij worden voorgekookt in water met een snuifje zout. Daarbij kan naar smaak wat vanille, saffraan of kaneel worden toegevoegd. In totaal moet de rijst ongeveer een uur koken, zodat die helemaal zacht wordt. De aldus verkregen brij wordt meestal met veel (kandij)suiker bestrooid. Hij kan smakelijker gemaakt worden door rauwe eidooiers toe te voegen, of een beetje boter. Ook kunnen rozijnen worden toegevoegd. Volgens het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal is er een verschil tussen rijstebrij/rijstpap en rijstepap; deze laatste is dunne rijstebrij. (Bron: Wikipedia)

Ingrediënten voor deze kokos rijstpap:

200 gram dessert rijst
600 ml kokosmelk
400 ml melk
heel klein snufje zout

Zo maak je het:

1. Doe de kokosmelk, melk, rijst en het zout in een pan en breng aan de kook.

2. Draai het vuur laag en roer even goed door.

3. Doe het deksel op de pan en laat de kokos rijstpap zachtjes pruttelen gedurende 20 minuten.

4. Roer regelmatig door. Je zult merken dat de rijstepap steeds dikker wordt.

5. Als de tijd verstreken is, is het grootste deel van de (kokos)melk opgenomen door de rijst.

6. Je kunt de kokos rijstepap nu gelijk serveren of (gedeeltelijk) laten afkoelen. Net wat je zelf lekker vindt.

7. Schep de pap in kommetjes en zet een bakje bruine suiker op tafel zodat iedereen naar eigen smaak de pap zoeter kan maken.

8. Geniet!

Hoewel dit een recept is voor vier personen adviseer ik je eigenlijk om een dubbele hoeveelheid kokos rijstpap te maken. Wacht echt, die pan is veel te snel leeg naar je zin. 

 

* Niet zo lang geleden schreef ik al een blog over rijst met nog meer recepten voor rijstpap. Heb je het al gelezen? *

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie