Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Volkoren spelt vlechtbrood met sesam
volkoren spelt vlechtbrood doorsnede

Volkoren spelt vlechtbrood met sesam

Wat is er lekkerder dan vers gebakken brood? Vers gebakken volkoren spelt vlechtbrood met sesam! Deze maakt ik pas geleden op een zondagochtend en we hebben ervan gesmuld. Heerlijk met een beetje aardbeienjam… 

Er was een tijd dat ik elke week twee tot drie keer brood bakte. Deels door de (ernstige) pinda-allergie van grote broer en deels omdat het gewoon zoveel lekkerder is dat brood uit de supermarkt. Nu heb ik de smaak best wel weer te pakken en ga ik weer regelmatig een broodje bakken. Misschien een focaccia volgende keer, of dinner rolls of muffinbroodjes. Allemaal lekker!

Ingrediënten:

volkoren spelt vlechtbrood foto400 gram volkoren speltmeel
100 gram bloem
10 gram zout
10 gram instantgist
40 gram zachte boter
320 ml lauwwarm water
olijfolie om te kneden
1 ei, losgeklopt
sesamzaadjes

Zo maak je dit volkoren spelt vlechtbrood:

1. Doe het volkoren speltmeel en de bloem in een kom. Dat kan een beslagkom zijn of de kom van je standmixer (ik gebruikte de KitchenAid)

2. Voeg het zout en gist toe, elk aan een andere kant van de kom zodat ze nog niet met elkaar in aanraking komen (door zout verliest het gist zijn werking).

3. Voeg ook de boter toe en driekwart van het water en zet de mixer aan zodat alle ingrediënten zich met elkaar vermengen.

4. Voeg de rest van het water beetje bij beetje toe, totdat alle bloem aan de zijkanten ook opgenomen is in het deeg.

5. Is het deeg nu te nat? Voeg wat extra meel toe. Is het deeg juist te droog? Voeg wat extra water toe. Het moet uiteindelijk een soepel deeg zijn.

6. Vet een kom in met wat boter en leg het deeg hierin. Dek de kom dan af met een schone theedoek die je iets vochtig maakt.

7. Zet de kom met het brooddeeg op een warme plek (bijvoorbeeld in de vensterbank in de zon of op de kachel) en laat zeker een uur liefst langer rijzen tot het volume twee tot drie keer is toegenomen.

8. Bekleed nu een bakplaat met bakpapier en verdeel wat olijfolie over je handen voor je het deeg uit de kom haalt.

9. Kneed het deeg nog eens goed met de hand door, door erop te duwen en het weer naar binnen te vouwen enzovoort. Net zolang tot je deeg weer glad en soepel aanvoelt.

10. Verdeel het deeg nu in drie gelijke stukken en rol er strengen van. Vlecht deze in elkaar en vouw de uiteinden naar onderen.

11. Leg het spelt vlechtbrood nu op de met bakpapier beklede bakplaat en dek weer af met de theedoek. Zet weer terug op de warme plek en laat het weer minimaal een uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

12. Verwarm dan de oven voor op 200 graden.

13. Bestrijk het brood voorzicht met het losgeklopte ei met behulp van een kwastje en bestrooi met sesamzaadjes.

14. Bak het brood in zo’n 30 minuten gaar en goudbruin. Als je op het brood klopt, hoort het hol te klinken.

15. Laat afkoelen op een taartrooster.

Bak jij wel eens zelf brood? En zo ja, ga je dan ook dit volkoren spelt vlechtbrood een keer proberen? Let me know!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord