Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Brood bakken met hulp van de keukenmachine: drie recepten
Brood bakken met hulp van de keukenmachine: drie recepten foto.jpg

Brood bakken met hulp van de keukenmachine: drie recepten

Vers gebakken brood is het allerlekkerste, zeker als je het zelf maakt. Maar al dat kneden hè… Dat is altijd een beste klus vind ik zelf. Neemt niet weg dat ik het toch regelmatig doe, maar soms zet ik mijn grote vriend in. Je kunt namelijk heel goed brood bakken met hulp van de keukenmachine. Althans, het kneden neemt ‘ie met gemak van je over. Ik zocht drie van mijn favoriete brood recepten voor je bij elkaar.

Jaren geleden had ik een broodbakmachine. Het eindresultaat vond ik vanaf het begin af aan ‘apart’. Resultaat: ik gebruikte ‘m alleen voor het kneden en rijzen… daarna ging het deeg gewoon in de oven voor een veel lekkerder eindresultaat. Inmiddels ben ik alweer een paar jaar de gelukkige eigenaar van een mintgroene KitchenAid keukenmachine. Niet alleen vind ik ‘m prachtig maar deze robuuste sidekick helpt me met van alles. Van brooddeeg kneden tot eiwitten stijfkloppen en van gehakt mengen (zo’n hekel aan om dat met mijn handen te doen) tot koekjesdeeg. Kortom, als je nog geen keukenmachine hebt en je wilt jezelf een mooi cadeau geven: ga op zoek naar jouw ideale keukenmachine.

Brood bakken met hulp van de keukenmachine: drie recepten

Volkoren spelt vlechtbrood met sesam
Wat is er lekkerder dan vers gebakken brood? Vers gebakken volkoren spelt vlechtbrood met sesam! Deze maakt ik een tijdje geleden op een zondagochtend en we hebben ervan gesmuld. Heerlijk met een beetje aardbeienjam…

Volkoren bananenbrood met blauwe bessen
Overrijpe bananen op de fruitschaal? Maak er een bananenbrood van! Dat fietst er altijd wel in toch? Hoewel het recept voor bananencake met rozijnen een van de favorieten is hier thuis, is deze versie net even wat voedzamer door het gebruik van volkoren meel. De blauwe bessen geven een lekkere frisse bite aan het geheel.

Kaneelbroodjes met rozijnen
Ik vind bakken echt een heerlijk ontspannen bezigheid. Deze kaneelbroodjes met rozijnen maakte ik op een thuiswerkdag, gewoon tussen de bedrijven door. ’s Ochtends vroeg maakte ik het deeg dat lekker lang mocht rijzen, tijdens de lunch kneedde ik het deeg nog eens door en maakt er broodjes van die weer verder mochten rijzen tot het eind van de middag. Toen was het nog een kwestie van afbakken en daarna: smullen!

Nog even over brood…

Op een of andere manier is brood de laatste jaren in ander licht komen te staan en heeft het de naam ‘dikmaker’ meegekregen. Ik ben van mening dat een goed volkoren brood juist super voedzaam is en dat de dikmakers vaak op het brood worden gesmeerd of gelegd. Dik wordt je van meer eten dan je verbrandt, toch? Dit zegt het voedingscentrum over brood:

Volkorenbrood en bruinbrood zijn voedzame graanproducten en zijn een belangrijk onderdeel van de Schijf van vijf. Brood is een bron van koolhydraten en jodium. Volkoren- en bruinbrood verminderen het risico op bepaalde ziekten. Vooral volkorenbrood bevat veel voedingsvezels, vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor het lichaam. Witbrood bevat minder voedingsstoffen, levert geen gezondheidsvoordeel en staat daarom niet in de Schijf van Vijf. Het advies is om witbrood zoveel mogelijk te vervangen door volkoren- of bruinbrood. 

Wat dat witbrood betreft: super lekker maar zie het echt als een traktatie. Net zoals je een koekje of plak cake neemt. Want ook vers gebakken witbrood is onwijs lekker toch!?

Ik ben benieuwd; bak jij ook regelmatig zelf brood? En bak je dan ook wel eens brood met hulp van de keukenmachine?

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een reactie