Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Volkoren bananenbrood met blauwe bessen
volkoren bananenbrood foto

Volkoren bananenbrood met blauwe bessen

Overrijpe bananen op de fruitschaal? Maak er een bananenbrood van! Dat fietst er altijd wel in toch? Hoewel het recept voor bananencake met rozijnen een van de favorieten is hier thuis, is deze versie net even wat voedzamer door het gebruik van volkoren meel. De blauwe bessen geven een lekkere frisse bite aan het geheel. 

Waarom bananen gezond zijn? Bananen voorkomen een te hoge bloeddruk, geven je een flinke energieboost, ze helpen tegen een kater, ondersteunen de samenwerking tussen zenuwen en spieren, helpen om een slecht humeur tijdens PMS te verbeteren, helpen bij angst, depressie en slaapproblemen, helpen bij diarree, beschermen je maag tegen maagzuur en maagzweren, zorgen voor een goede opname van andere gezonde voedingsstoffen en ze helpen tegen ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. (Bron: www.banaangezond.nl)

Dit heb je nodig:

300 gram geprakte (rijpe) banaan
175 gram volkoren meel
125 gram gesmolten boter
140 gram suiker
half zakje bakpoeder
half zakje vanillesuiker
2 grote eieren
2 handjes blauwe bessen
1 handje rozijnen
snufje zout

De bereiding van dit volkoren bananenbrood

1. Bekleed een cakevorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).

2. Meng in een kom het volkoren meel, bakpoeder en zout door elkaar.

3. Mix in een andere kom (ik gebruikte de KitchenAid) de suiker en de gesmolten boter.

4. Voeg een voor een de eieren toe en mix tot een luchtig geheel.

5. Voeg dan de geprakte banaan toe en mix nog even goed door.

6. Roer dan met een spatel de rozijnen en vanillesuiker door het beslag.

7. Voeg dan rustig het meelmengsel toe en spatel door tot het een egaal beslag is.

8. Meng als laatste voorzichtig de blauwe bessen door het beslag.

9. Giet het beslag in de bakvorm en zet deze in de oven.

10. Na zo’n 50-60 minuten even controleren met een satéprikker of het volkoren bananenbrood gaar is en dan laten afkoelen op een rooster.

Het bananenbrood is het allerlekkerst als hij net is afgekoeld en de buitenkant nog lekker bros is. Maar geloof me, ook de volgende dag(en) is het nog heerlijk. Je kunt ook heel goed plakjes invriezen zodat je altijd iets lekkers in huis hebt.

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een reactie