Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Appel cranberry compote: het perfecte Kerst bijgerecht
appel cranberry compote 2

Appel cranberry compote: het perfecte Kerst bijgerecht

Wat heeft jouw voorkeur: appelmoes of appelcompote? Ik vind het allebei lekker als het maar zelfgemaakt is. En rond Kerst maak ik vaak een appel cranberry compote. Omdat het zo’n mooie kleur heeft en omdat verse cranberry’s dan goed verkrijgbaar zijn. En zeg nu eerlijk, dit ziet er toch geweldig uit op tafel tijdens het kerstdiner? 

Appelmoes of appelspijs is een bijgerecht of dessert op basis van appels. Van appelcompote wordt gesproken, wanneer de appels niet tot moes zijn gemaakt, maar nog stukjes appel zijn. Appelmoes wordt bereid door appels met weinig water in 10 tot 20 minuten volledig gaar te koken. Appelmoes kan vervolgens zeer fijn worden gemaakt, door een zeef, maar veel mensen prefereren een wat grovere, fijngeroerde appelmoes. Veel kleine kinderen geven de voorkeur aan een zeer fijne (en erg zoete) appelmoes.

Ingrediënten van deze appel cranberry compote:

1 kilo Elstar of Goudreinetten
200 gram verse cranberry’s
1 kaneelstokje
± 50 gram suiker
200 ml water

Bereiding van deze appel cranberry compote:

1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes.

2. Doe de stukken appel in een pan en voeg de cranberry’s toe.

3. Leg het kaneelstokje ertussen en voeg (naar smaak) suiker toe.

4. Voeg dan het water toe en breng aan de kook.

5. Zodra het kookt, het mengsel even doorroeren en dan zo’n 10 minuten zachtjes laten koken.

6. Roer aan het eind nog even om om te bepalen of  de structuur je bevalt; als je het nog te grof/stevig vindt dan kook je het nog wat langer door.

7. Verwijder het kaneelstokje en laat de appel cranberry compote afkoelen.

8. Proef als het afgekoeld is nog even of de compote zoet genoeg is naar je smaak en voeg eventueel nog wat suiker toe.

9. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Appel cranberry compote is lekker als bijgerecht maar kan ook goed als onderdeel van een grand dessert bijvoorbeeld. Hoe dan ook lekker en het ziet er prachtig uit.

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

One Comment

Geef een reactie