Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Aardappelsalade met warmgerookte zalm foto

Aardappelsalade met warmgerookte zalm

Zin in een frisse, vullende maaltijd die barst van de smaak en ook nog eens snel op tafel staat? Deze aardappelsalade met warmgerookte zalm is een echte allemansvriend. Perfect voor een zonnige lunch in de tuin, maar ook heerlijk als lichte avondmaaltijd. En het mooiste: je zet ‘m zó in elkaar, zonder gedoe.

De combinatie van lauwwarme krieltjes uit de oven met knapperige peultjes, frisse komkommerlinten en die heerlijk rokerige zalm is er eentje om te onthouden. De romige dressing met een vleugje citroen en dille maakt het geheel helemaal af. Of je ‘m nu serveert als doordeweekse traktatie of op tafel zet tijdens een etentje met vrienden,  deze salade scoort altijd punten. Meer inspiratie voor salades vind je hier >>

Dit heb je nodig:

2 komkommers
1 kilo krieltjes
375 gram warmgerookte zalm
0,5 rode ui, in dunne ringetjes
200 gram peultjes
125 gram zure room
halve eetlepel citroensap
1 eetlepel kappertjes
15 gram verse dille, fijngehakt
gerookt paprikapoeder
peper en zout

Zo maak je deze aardappelsalade met warmgerookte zalm:

1. Verwarm de oven voor op 225 graden.

2. Halveer de krieltjes, doe ze in een ovenschaal en bestrooi met peper, zout, gerookt paprikapoeder en een scheutje olijfolie. Hussel om en zet zo’n 20-30 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.

3. Kook de peultjes 4-5 minuten.

4. Maak slierten van de komkommer met een kaasschaaf of dunschiller.

5. Meng in een kommetje de zure room met het citroensap, de kappertje en dille tot een dressing en breng op smaak met peper en zout. Als de dressing niet ‘loperig’ is, voeg dan een klein scheutje water toe.

6. Verdeel de komkommer, peultjes en rode ui over vier borden en daar bovenop de gebakken krieltjes uit de oven.

7. Verdeel de warmgerookte zalm in stukjes over de aardappelsalade en schep er wat dressing op.

Blijft er dressing over? Zet deze dan op tafel voor de liefhebber. Eet smakelijk van dit bordje comfort food! 

Geef een reactie