Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Mijn haat liefde verhouding met de sauna foto

Over mijn haat liefde verhouding met de sauna…

Vandaag is het tijd voor een ‘heet’ onderwerp: de sauna. En dan vooral mijn haat liefde verhouding met de sauna… Laten we het erop houden dat het niet voor iedereen is weggelegd om in een soort oven te verblijven. Hoewel ik het aan de ene kant soms echt heerlijk vind, kan ik er vaak de moed niet voor bij elkaar rapen. En jij, ben jij een sauna liefhebber?

Toen we drie jaar geleden verhuisden en de badkamer groot genoeg was voor een sauna, was dat al snel onderdeel van de verbouwplannen. De man vindt de sauna heerlijk en had deze wens al eeuwig. De badkamer is in zijn totaliteit heerlijk geworden en de (op maat gemaakte) sauna past er perfect in. Eerlijk is eerlijk; hij gebruikt de sauna ook echt goed moet ik zeggen. Zeker in het najaar en de winter. Mij zie je veel vaker in het ligbad in diezelfde badkamer.

Over mijn haat liefde verhouding met de sauna

Ik ken er genoeg hoor, mensen die zichzelf regelmatig trakteren op ‘een lekker dagje sauna’. Het idee om een hele dag rond te hangen in sauna’s. No thanks. Ik zou best voor de gezelligheid mee kunnen gaan hoor. Maar dan zou je me vooral zien met een boek in mijn hand of in een of ander warm bad. En ok, omdat we er toch zijn ook wel iets van een sauna. Nou ja, je snapt het idee en nee, ik ga dus eigenlijk nooit ‘een dagje naar de sauna’. Hoeft nu ook niet meer omdat we er thuis een hebben. Maar goed, laat ik iets meer toelichting geven op de haat en de liefde.

Sauna liefde

1. Heerlijk doorwarmen op een koude dag. Eerlijk is eerlijk, een sauna is supereffectief om je in rap tempo heerlijk op te warmen. En je gloeit nog lekker een tijdje na ook.

2. Ontspannen in het kwadraat. Als ik me dan eenmaal overgeef aan de hitte, dan is het ook wel echt een manier om in korte tijd volledig te ontspannen. (Mits je je draai kunt vinden op die houten banken natuurlijk.)

3. Als mijn lijf meewerkt en transpireert alsof het daar geen enkele moeite mee heeft. Zie verdere uitleg bij ‘sauna haat’.

Sauna haat

1. Binnen twee minuten denken: “Ogottegottegot wat is het heeeeet!”. Als de man de sauna aanzet staat deze meestal op 90+ graden. Dat trek ik zeer slecht. Zo’n 85 graden vind ik mooi zat. Oplossing: ik als eerste een rondje en daarna de temperatuur omhoog voor de man.

2. Daar is ‘ie dus: niet voldoende (snel) transpireren dus hoofd op stand ontploffen. Voor mensen die, net als de man, binnen de spreekwoordelijke poep en een scheet transpireren als een dolle, is het moeilijk inleven maar geloof me. Niet. Te. Doen. Klinkt misschien wat gek, maar mijn lichaam heeft nooit echt goed begrepen hoe welkom transpireren is op momenten zoals een intensieve workout of in de sauna dus. Resultaat als het niet goed op gang komt? Een knalrood hoofd, wat later gevolgd door hoofdpijn. Je snapt het genot als mijn lichaam de knop wel weet te vinden (zie ‘sauna liefde’).

3. De oncomfortabele houten banken. Het is toch altijd even zoeken hoe je lekker zit/ligt nietwaar? En laten we niet vergeten, de sauna is vaak een naakte ervaring. Voor sommige mensen is dit geen probleem, maar voor anderen kan het een beetje ongemakkelijk zijn. Maar wees gerust, in de meeste sauna’s is het gebruikelijk om naakt te zijn en niemand zal je vreemd aankijken als je besluit om je badjas aan te houden. Het gaat erom dat je je comfortabel voelt. Dus als je nog niet zo zeker bent over naakt zijn in de sauna, begin dan rustig en bouw het op. Je zult zien dat het snel normaal wordt. En als je echt een beetje onzeker bent, trek dan gewoon je badjas aan, zet je zonnebril op en zet een zorgeloze uitdrukking op je gezicht. Niemand zal het weten.

Weetjes over het hoe en wat als je naar de sauna gaat

Niet iedereen heeft thuis een sauna dus als je voor dat dagje sauna kiest en het nog niet eerder hebt gedaan: er zijn wat dingen om rekening mee te houden. Ik heb ze even voor je opgezocht en onder elkaar gezet.
  • Sssssttttt…. De sauna is een plek voor ontspanning en rust, dus houd het praten op een minimum. Tenzij je alleen met je eigen gezelschap in de sauna aanwezig bent, dan bepalen jullie zelf hoe of wat.
  • Laat je telefoon (of tablet) thuis. Offline is the new luxury ten slotte. Kies voor een boek of tijdschrift.
  • Respecteer andere saunagangers. Dus geen foto’s maken, geen ongepaste opmerkingen, enzovoort.
  • Douche voordat je de sauna in gaat. Dit zorgt ervoor dat je schoon bent en de sauna hygiënisch blijft. En warme voeten zorgen ervoor dat je sneller transpireert!
  • Als je voor het eerst naar de sauna gaat, begin dan met korte sessies en bouw het op naarmate je je comfortabeler voelt.
  • Drink voldoende water! De sauna kan je uitdrogen, dus zorg dat je voldoende water drinkt om je lichaam gehydrateerd te houden.
  • Luister naar je lichaam. Als je je duizelig of ongemakkelijk voelt, verlaat dan de sauna en ga naar de frisse lucht.
  • Probeer verschillende sauna’s. Er zijn verschillende soorten sauna’s, zoals een Finse sauna, een infraroodsauna en een bio-sauna. Probeer een paar verschillende soorten uit om te zien welke het beste bij je past.

Kortom, wat mij betreft heeft de sauna heeft zijn voors en tegens. Als je van hitte houdt in combinatie met  een ontspannen gevoel, dan is de sauna echt wel heerlijk. Je huid krijgt er ook een oppepper van én je verbrandt ook nog eens calorieën door het transpireren. Hmm, nu ik dit zo teruglees ga ik zelf misschien toch wat vaker een rondje sauna doen. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

One Comment

Geef een reactie