Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Vijf seizoenen Jonathan Zandbergen

Vijf seizoenen | Jonathan Zandbergen

Vijf seizoenen? Jazeker want Jonathan vindt dat de voorzomer een extra seizoen is als het gaat om verse ingrediënten van eigen bodem. Als je graag wil ‘eten volgens het seizoen’, is dit boek een aanrader. Je leest er namelijk precies wat in welk seizoen thuishoort en natuurlijk talloze lekkere recepten. 

Eten met de seizoenen was vroeger niet echt een keuze; je at wat er voorhanden was. Tegenwoordig kunnen we het hele jaar door aardbeien eten om maar een voorbeeld te noemen. Maar we weten ook allemaal dat de Hollandse aardbeien in de zomer het allerlekkerst zijn. Kortom, eten volgens het seizoen is eigenlijk veel smaakvoller.

Over Jonathan Zandbergen

Jonathan Zandbergen is chef0kok bij sterrenrestaurant Merlet in Schoorl en heeft diverse prijzen gewonnen met zijn kookkunsten. De ‘Prix Culinaire Le Taittinger bijvoorbeeld in 2014 en in 2017 werd hij door Gault&Millau verkozen tot Talentvol Chef van het jaar. Misschien ken je Jonathan wel als jurylid van MasterChef Holland of van een optreden bij De Wereld Draait Door. In 2016 kon je hem zien als chef-kok bij RTL Live waar hij kijkers hielp met het kerstdiner.

Wat je kunt verwachten van Vijf Seizoenen

Vijf Seizoenen omslagSowieso is het een boek met een prachtig omslag dat gezien mag worden in je keuken of boekenkast. De 223 pagina’s zijn opgedeeld in de hoofdstukken Lente, Voorzomer, Zomer, Herfst en Winter. Het boek begint echter met een voorwoord en Jonathan stelt zichzelf voor. Er is ook aandacht voor hoe je het boek gebruikt, basisingrediënten en specerijen. Achterin het boek vind je nog een dankwoord en handige receptenindex. Je vindt in dit boek niet alleen 50 recepten maar ook aan het begin van ieder hoofdstuk een lijstje met wat er ‘in het seizoen’ is. Jonathan vertelt per seizoen ook wat zijn favoriete seizoensproducten zijn, waar ze het beste mee te combineren zijn en waar je op moet letten.

Mijn favorieten

Een van de dingen die ik altijd doe als ik weer een nieuw kookboek in handen heb, is een lijstje met favorieten maken. Uiteraard deed ik dat nu ook weer:

1. Hollandse garnalencocktail met walnoten, ham en groene appel met basilicummayonaise en sherrydressing
2. Salade riche met Oosterscheldekreeft, radijs, kropsla, avocado, cornichon, Ibericoham en notenvinaigrette
3. Madeleines met gedroogde aardbeien en crème pâtissière van magnolia
4. Salade van Opperdoezer ronde met tafelzuur en gekonfijte tomaten
5. Kersenclafoutis met vanille-ijs
6. Melanzane
7. Winning lasagne
8. Gepocheerde peren met macadamia-karamelijs
9. Kabeljauw met preistoemp, beure-blancsaus en geroosterde mosterd
10. De beste pecan pie ever

Ik zet Vijf Seizoenen in ieder geval in mijn boekenkast en ga er ook zeker uit koken. Staat jouw kast ook vol met kookboeken

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een reactie