Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

soto ajam foto

Snelle soto ajam #comfortfood

Hier word ik dus echt blij van: een goed gevulde maaltijdsoep als deze soto ajam. Een versie die echt snel op tafel staat, heerlijk smaakt en die voldoet aan de categorie ‘comfort food’. Heerlijk na een dag werken, als het guur is buiten of eigenlijk ieder ander moment. 

Soto, of saoto in het Surinaams, is een soep uit de Indonesische keuken. Omdat dit gerecht door héél Indonesië op grote schaal gegeten wordt, wordt het wel gezien als het nationale gerecht. Waarschijnlijk komt het gerecht oorspronkelijk van Java. Doordat veel Javanen zich in Maleisië en Singapore hebben gevestigd is het gerecht ook daar ingeburgerd. Door de grote Javaanse gemeenschap in Suriname neemt Soto ook een prominente plaats in binnen de Surinaamse keuken, waar deze saoto wordt genoemd. Er zijn vele verschillende soorten Soto maar de bekendste is de Soto ayam, oftewel kippensoto. Verder zijn er vele lokale varianten zoals Soto Bandung uit West-Java. (Bron: Wikipedia)

Dit heb je nodig voor 4 personen:

300 gram basmatirijst
4 eieren
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
verse gember (duimgrootte), fijngehakt
500 gram kipfilet, in reepjes
1 liter kippenbouillon
200 gram taugé
2 lente-uitjes
sap van 1 limoen
ketjap manis
olijfolie
gebakken uitjes
frietsticks, naturel

Zo maak je deze snelle soto ajam:

1. Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Kook de eieren 7 minuten.

3. Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een hapjespan op een hoge stand.

4. Voeg de ui, knoflook en gember toe en bak circa 3 minuten, tot de ui lichtbruin is.

5. Voeg de reepjes kipfilet toe, voeg naar smaak, ketjap manie, peper en zout toe, en bak gaar.

6. Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook.

7. Schep de rijst in kommen en leg de taugé erop.

8. Breng de sotosoep op smaak met het limoensap en schep daarna in de kommen over de rijst.

9. Pel de eieren, halveer ze en leg op de soep.

10. Bestrooi tot slot met de gebakken uitjes, frietsticks en bosui.

Houd je ook van goed gevulde maaltijdsoepen? Kijk dan zeker ook even naar het recept voor Jambalya! Hier vind je nog meer soeprecepten >>

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie