Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Jambalaya soep: wat een lekkere maaltijdsoep!
jambalaya soep

Jambalaya soep: wat een lekkere maaltijdsoep!

Afgelopen week maakte ik voor het eerst deze Jambalaya soep en met succes: super lekker en gegarandeerd op herhaling. De foto die ik van mijn bordje op Instagram en Facebook plaatste riep bij sommigen de associatie met Mrs Doubtfire op (“Hot jambalaya!”). Anyway, een heerlijke maaltijdsoep die ik je van harte kan aanbevelen.

Jambalaya is de naam van een rijstschotel die ontstaan is in de Creoolse en Cajunse keuken in Louisiana (Verenigde Staten). Het zou een afgeleide van het Spaanse rijstgerecht paella kunnen zijn, dat mogelijk naar Louisiana is gebracht toen Spanje het gebied, dat de Louisiana Purchase omvat, beheerste. Er bestaan echter ook andere theorieën. Jambalaya zou een samenstelling zijn tussen de woorden “jambon” (Frans voor ham), “à la” (Frans voor in de stijl van) en “ya-ya” (West-Afrikaans voor rijst) (Bron: Wikipedia)

 

https://youtu.be/X0l2T7iF0Ro

Ingrediënten van deze Jambalaya soep:

1 ui (gesnipperd)
2 stengels bleekselderij (in boogjes)
3 teentjes knoflook (geperst)
1 laurierblaadje
halve courgette (in blokjes)
100 gram zilvervliesrijst
1 rookworst (in plakjes)
2 eetlepels bloem
1 blik tomatenblokjes
liter visbouillon
300 gram diepvrieswokgarnalen (ontdooid)
2 eetlepels peterselie
enkele druppels tabasco

Bereiding van deze Jambalaya soep:

1. Verhit wat olijfolie in een grote hapjespan en bak hierin de ui, bleekselderij, knoflook en laurier circa 5 minuten.

2. Voeg de courgette, rijst en worst toe en bak circa 3 minuten.

3. Bestrooi met de bloem, meng goed door elkaar en bak nog 2 minuten.

4. Voeg dan de tomatenblokjes toe en giet de visbouillon erbij.

5. Kook de soep op een lage stand tot de rijst gaar is (tijd aanhouden die op de verpakking staat) en roer regelmatig door.

6. Voeg de garnalen toe en een paar druppels tabasco en warm 2 minuten door.

7. Verdeel de soep over kommen.

8. Bestrooi met de peterselie en serveer.

9. Zet de tabasco op tafel voor liefhebbers die graag een nog pittigere Jambalaya eten.

Hoewel de broers hier allebei geen soep-eters zijn, fietste deze Jambalaya soep er makkelijk in en werd er zelfs om herhaling gevraagd. Ga jij het recept uitproberen? 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie