Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Rijstsalade met mango en rivierkreeftjes
Rijstsalade met mango en rivierkreeftjes recept

Rijstsalade met mango en rivierkreeftjes

Gemak dient de mens en dat gaat ook op voor deze rijstsalade. Staat echt super snel op tafel en je kunt ‘m eventueel (gedeeltelijk) van tevoren klaarmaken. Super lekker als lunch maar kan ook prima als maaltijdsalade. Aanrader voor warme dagen! 

Pandan rijst is een soort rijst. Pandan rijst wordt ook wel jasmijnrijst genoemd. De rijstkorrel is afkomstig uit Thailand. Het heeft een lichte nootachtige geur en smaak, die men doet denken aan pandan. Dit is een blad, waarvan de rijstplant tijdens het groeiproces via de wortel de geur opneemt. Om deze reden wordt de rijstsoort in Nederland pandan rijst genoemd. De rijst is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Veel mensen preferen pandan rijst boven normale rijst of zilvervliesrijst, omdat deze rijst net iets meer smaak heeft. Daarnaast is de rijst mooi wit van kleur. Als men pandan rijst koopt, moet men oppassen dat men geen nep pandan rijst koopt. Pandan rijst kan, vanwege zijn uitgesproken geur, ook makkelijk worden nagebootst door normale rijst te parfumeren met de geur van pandan. Let er dus op dat als je pandan rijst koopt, je op de verpakking kan zien dat het echte pandan rijst is. (Bron: Smulweb)

Ingrediënten voor deze rijstsalade met mango en rivierkreeftjes (2-3 personen):

300 gram pandanrijst
1 mango, in kleine blokjes
100 gram rivierkreeftjes
1 lente-uitje, in dunne ringetjes
kwart komkommer, in kleine blokjes
halve oranje paprika, in kleine blokjes
halve rode peper
sap van halve citroen
1 eetlepel gembersiroop
1 theelepel rijstazijn
peper en zout

Zo maak je de rijstsalade klaar:

1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat volledig afkoelen.

2. Meng in een schaal de mango, rivierkreeftjes, komkommer, paprika en lente-ui door elkaar.

3. Snijd de rode peper in hele kleine stukjes; als je het niet te pittig wilt kun je de zaadlijsten verwijderen. Doe de peper ook in de schaal.

4. Meng in een kommetje het citroensap, de gembersiroop en rijstazijn door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

5. Doe de dressing samen met de rijst bij de rest van de ingrediënten en meng het geheel tot een rijstsalade.

Je kunt eventueel nog wat cashewnoten toevoegen als je van een bite houdt. Maar ook zonder is deze rijstsalade met mango en rivierkreeftjes super lekker. Enjoy!

Als je van rijst houdt dan zou ik zeker eens kokos rijstpap maken; goddelijk!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een antwoord