Hutspot is een stamppot die bij ons thuis vroeger zelden voorbij kwam, hoewel mijn ouders wel echt van de Hollandse pot waren. Toen de man en ik eenmaal samenwoonden kwam stamppot wel af en toe voorbij en dat is nog steeds zo. Niet heel vaak, maar soms is het gewoon erg lekker. Dit keer ging ik voor een hutspotschotel uit de oven met gebakken ui, appel, rookworst en kaas.
Hoewel ‘gewone’ hutspot ook lekker is, is het ook erg geschikt om een andere draai aan te geven. Hutspot uit de oven is bijvoorbeeld ook echt super lekker. Of kijk eens naar het recept voor hutspot met een twist of de hutspot met kerrierookworst.
Dit heb je nodig:
800 gram wortel (winterpeen) in plakjes/stukjes
3 uien, in halve ringen
1,5 kilo kruimige aardappelen
2 appels (elstar of goudreinet)
1 eetlepel grove mosterd
scheutje melk
1 rookworst
100 gram geraspte kaas
klontje roomboter
olie of boter om in te vetten
peper en zout
Zo maak je deze hutspotschotel:
1. Kook de aardappelen kruimig in zo’n 15 minuten.
2. Kook de wortel gaar in zo’n 8-10 minuten.
3. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met wat olie of boter.
4. Verhit in een koekenpan het klontje roomboter en bak hierin op middelhoog vuur de ui goudbruin.
5. Schil de appels, snijd ze in vier parten en dan in plakjes.
6. Giet de aardappelen en de wortel af en voeg samen in een pan.
7. Voeg de mosterd, een scheutje melk en wat peper en zout toe en stamp tot een grove puree.
8. Meng nu met een spatel de gebakken ui erdoor en schep dan de helft van de hutspot in de ingevette ovenschaal.
9. Verdeel de schijfjes appel over de hutspot, schep er dan de rest van de hutspot over en strijk glad met een spatel.
10. Leg de plakjes rookworst er bovenop en bestrooi tot slot met de geraspte kaas.
11. Zet de hutspotschotel zo’n 15 minuten in de hete oven, tot de kaas is gesmolten en goudbruin kleurt.
Lekker voor een koude herfst- of winterdag! En nog lekkerder met verse appelmoes erbij. Eet lekker!