Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Havermoutcake met pruimen, gember en donkere basterdsuiker
Havermoutcake met pruimen, gember en donkere basterdsuiker foto

Havermoutcake met pruimen, gember en donkere basterdsuiker

Pruimentijd vraagt om lekkere recepten om die paarse heerlijkheden in te verwerken. Zeker als je in het bezit bent van een pruimenboom want hoe verwerk je de oogst snel nietwaar?! Ik bakte laatst een havermoutcake met pruimen, gember en donkere basterdsuiker. Heerlijk! Ik deel het recept hieronder met je, mocht je nu acuut zin hebben om zelf zo’n bakseltje te fabrieken. Kijk je mee?

Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker uit het handje van pruimen genieten of van het overschot pruimenjam maken. Misschien vind je het recept voor broodpudding van brioche en pruimen ook wel wat. Een leuk recept voor een dag waarop je net even wat meer aandacht wilt besteden aan het ontbijt/de lunch.

Dit heb je nodig:

100 gram havermout
250 ml kokend water
125 gram gesmolten boter
150 gram suiker
2 eieren
175 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel vanillesuiker
1 snuf zout
6 verse pruimen
1 theelepel geraspte verse gember
3 eetlepels donkere basterdsuiker

Zo maak je deze havermoutcake met pruimen, gember en donkere basterdsuiker:

1. Begin met het voorverwarmen van de oven op 190 graden en bekleed een vierkant bakblik met bakpapier.

2. Roer de havermout door het kokende water en laat dit rusten.

3. Roer ondertussen met een mixer de suiker en de gesmolten boter tot een egaal mengsel.

4. Voeg de eieren toe en meng dit met de mixer tot een egaal geheel.

5. Roer hier met een spatel het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en de vanillesuiker doorheen.

6. Meng tot slot voorzichtig de havermout erdoor en doe het beslag in de bakvorm.

7. Schil de pruimen, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in blokjes.

8. Verhit een kleine koekenpan, doe hier de stukjes pruim, geraspte gember en donkere basterdsuiker in en schep om tot de suiker begint te karameliseren.

9. Giet het pruimenmengsel gelijkmatig over het beslag in de vorm en bak de havermoutcake in zo’n 25 minuten gaar.

10. Laat de cake afkoelen in de vorm. De structuur is vrij luchtig, waardoor het risico bestaat dat hij uit elkaar valt als je ‘m uit de vorm tilt. Zeker als de cake nog niet volledig is afgekoeld.

Ik sneed een stuk van de havermoutcake met pruimen af, deed het in een kommetje en schepte er wat Griekse yoghurt naast en dat was mijn lunch. Smullen! Een bolletje ijs kan ook natuurlijk, als dessert… just saying. Hoe dan ook: enjoy! 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord