Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Dol op gevuld speculaas? Bak het eens zelf!
gevuld speculaas

Dol op gevuld speculaas? Bak het eens zelf!

Dit jaar nam ik me voor om eindelijk eens zelf gevuld speculaas te bakken. En dat deed ik dus gisteren, ter voorbereiding op vandaag: Sinterklaas vieren met vrienden. We gaan ‘m vanmiddag met z’n allen uitvoerig proeven. Het recept dat ik gebruikte deel ik vast met je. Ga jij nog snel de keuken in om zelf gevuld speculaas te bakken voor pakjesavond? 

Amandelspijs of spijs is een mengsel van amandelen en suiker en wordt gebruikt in gevulde speculaas, boterletters et cetera. De amandelen variëren in kwaliteit afhankelijk van het herkomstgebied. Amandelen uit het Middellandse Zeegebied, zoals Italië en Spanje, zijn kwalitatief de beste, terwijl die uit Californië van een mindere kwaliteit zijn. De Californische amandelen smaken enigszins bitter. Om de amandelen te kunnen ontvliezen worden ze geweekt in water van +/- 80 graden, daarna is het vlies machinaal met van rubber rillen voorziene walsen te ontvliezen. De amandelen die na het weken zacht geworden zijn (zonder vlies) moeten gecontroleerd worden op resten van de harde pitwand en afwijkende pitten. Daarna worden ze eerst grof gewalst met direct de suiker eraan toegevoegd. Daarna wordt met een fijnere opening gewalst zodat de olie uit de pitten niet vrij komt. Wil men een heel fijne kwaliteit dan gebruikte men (eventueel ruwe) rietsuiker. Ook kan men nog citroenrasp (geconfijt) of citroensap en rauwe eieren toevoegen. Conserveermiddelen zijn niet nodig als men schoon werkt. Water wordt alleen spaarzaam toegevoegd om het confijtproces van het mengsel mogelijk te maken.

Ingrediënten van gevuld speculaas

250 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram donkerbruine basterdsuiker
1 eetlepel koekkruiden
1 theelepel kaneel
snufje zout
150 gram roomboter
300 gram amandelspijs
2 eieren
25 gram garneeramandelen

Bereiding van gevuld speculaas:

1. Meng in een kom het bakmeel met de suiker, koekkruiden, kaneel en het zout.

2. Snijd met 2 messen de boter erdoor tot een kruimelig deeg ontstaat.

3. Kneed met koele handen het deeg snel tot een samenhangend deeg en vorm tot een bal. Als het deeg wat te droog aanvoelt, voeg dan een heel klein scheutje melk toe.

4. Bekleed de (vierkante) bakvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 170 graden.

5. Doe de amandelspijs in een kom, voeg een ei toe en meng dit door de spijs.

6. Leg een vel bakpapier op het aanrecht en leg daar 2/3 van het deeg op. Leg daar weer een vel bakpapier op en rol met deegroller het deeg uit tot een lap die in de bakvorm past.

7. Leg het deeg in de vorm, duw nog even in de juiste vorm indien nodig, en verdeel dan de amandelspijs over het deeg.

8. Rol de rest van het deeg ook weer uit tussen twee vellen bakpapier en bedek daarmee de spijs.

9. Vorm met de garneeramandelen een patroon dat je zelf leuk vindt. Bijvoorbeeld een S of een mijter.

10. Splits het andere ei, roer de eidooier los en bestrijk de bovenkant van het gevuld speculaas ermee.

11. Bak zo’n 35 min. in het midden van de oven en laat dan afkoelen op een rooster.

Wat staat er bij jou op tafel tijdens pakjesavond? En haal je dat dan gewoon bij de supermarkt of ga je zelf bakken? Let me know!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

One Comment

Geef een reactie