Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Aardappelsalade met gerookte sardientjes en tomaat
aardappelsalade met gerookte sardientjes foto

Aardappelsalade met gerookte sardientjes en tomaat

Ook deze maand stuurde Princes me weer een pakketje met lekkere visjes. Daarin zat onder andere een blikje gerookte sardientjes die je in principe zo uit het blikje als tapas kunt eten. Bij mij kregen ze een andere bestemming en verdwenen ze in deze aardappelsalade met gerookte sardientjes, tomaat en rucola. 

Vroeger had mijn vader altijd blikjes sardientjes in huis. Hoewel ik het er als kind altijd wat onsmakelijk uit vond zien, zo’n blikje met visjes, vond ik het heerlijk als ik een verse witte boterham met sardientjes kreeg. Hier thuis hadden de broers ook zo hun bedenkingen bij het zien van die visjes op de aardappelsalade. Grote broer vond het lekker, kleine broer iets minder dus kreeg de man wat extra sardines op zijn bord. Hoe dan ook, het is een lekkere aardappelsalade door alle ingrediënten samen.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

1 appel (friszuur)
4 tomaten
3 theelepels kappertjes
500 gram kriel aardappelen, in de schil
50 gram rucola
1 sjalotje, gesnipperd
4 ansjovis, fijngehakt
1 blikje gerookte sardientjes (Princes selections)
2 eetlepels mayonaise
1 theelepel mierikswortel
scheutje citroensap
peper en zout

Zo maak je deze aardappelsalade met gerookte sardientjes en tomaat:

1. Kook de krieltjes in de schil in zo’n 12 minuten gaar, giet af, spoel na met koud water en laat afkoelen.

2. Ontvel de tomaten door ze in te kruisen, kort onder te dompelen in kokendheet water en daarna onder de koude kraan te houden. Je haalt de vel er dan heel eenvoudig vanaf.

3. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes.

4. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.

5. Meng in een kommetje de mayonaise, mierikswortel en het citroensap tot een dik vloeibare dressing en breng op smaak met wat peper en zout.

6. Leg de helft van de rucola in een grote schaal.

7. Snijd de krieltjes elk in vieren en doe ze in terug in de pan.

7. Doe daar de stukjes appel, tomaat, sjalot, ansjovis, de kappertjes, de helft van de rucola en de dressing bij en schep voorzichtig om.

8. Schep de aardappelsalade nu op de rucola in de schaal en verdeel de gerookte sardientjes over de salade.

In principe is de hoeveelheid voldoende voor vier personen als je het als maaltijdsalade op tafel zet. Heb je grote eters? Misschien kun je er dan nog wat gesneden rauwkost bij serveren. Altijd lekker. Hier vind je trouwens nog meer lekkere visrecepten >>

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een antwoord