Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Appelcake recept

Appelcake recept om je vingers bij af te likken

Cake is een echte allemansvriend. Bijna iedereen wordt blij van een stuk zelfgebakken cake. En cake is zeer geschikt om los te gaan met variëren. Dit keer maakte ik een ‘good old’ appelcake voor ons kleine vriendinnetje die tijdens de vakantie jarig was. Nog nooit iemand zo blij zien worden van de mededeling; we hebben een appelcake meegenomen haha. 

Omdat datzelfde vriendinnetje een lactose-intolerantie heeft, maakte ik deze keer de appelcake zonder roomboter maar met is hij nóg lekkerder. Ik gebruik meestal een vierkante (brownie)vorm voor het bakken van cakes. En dat is vooral omdat ik die vierkante stukken cake er veel leuker uit vindt zien dan zo’n standaard plakje. Anyway, het recept mag natuurlijk niet ontbreken.

Ingrediënten voor deze appelcake:

Appelcake recept200 gram (room)boter
200 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram suiker
4 eieren
1 zakje vanillesuiker
snufje zout

4 goudrenetten
0,5 theelepel kaneelpoeder
eetlepel suiker
handje rozijnen
Stroh Rum

Bereiding van deze appelcake:

1. Verwarm de oven voor op 150 graden

2. Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier.

3. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

4. Schil de appels en snij ze in blokjes.

5. Meng de appel in een kom met de kaneel en suiker.

6. Doe de rozijnen in een kommetje en wel ze in Stroh Rum.

7. Doe de boter, suiker en het zout in een beslagkom en mix tot een schuimig geheel.

8. Voeg dan een ei toe en meng door het beslag. Herhaal dit tot alle eieren zijn toegevoegd.

9. Mix dan op de hoogste stand nog een paar minuten goed door.

10. Voeg het zelfrijzend bakmeel via een zeef toe en meng met een spatel door het beslag.

11. Doe het beslag in de vorm en verdeel het gelijkmatig.

12. Laat de rozijnen uitlekken in de zeef en meng ze door het appelmengsel.

13. Verdeel het appelmengsel over het beslag een druk het er een klein beetje in.

14. Bak de appelcake in de oven gedurende 50-60 minuten en prik dan met een satéprikker voorzichtig in de cake. Is de satéprikker schoon dan is de appelcake klaar. Zo niet, dan heeft hij nog iets langer baktijd nodig.

15. Haal de cake uit de oven een paar minuten met rust. Haal dan de cake uit de vorm om verder af te laten koelen op een rooster.

Snijd de appelcake in stukken en serveer met een lekkere toef verse slagroom. Bij het dessert ook super lekker naast een flinke bol roomijs. Eet smakelijk!  

 

BewarenBewaren

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een reactie