Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

white chocolate muffins

White chocolate muffins maak je zo

Een tijdje geleden kreeg ik een mega dikke plak witte chocolade van een sportmaatje. En behalve een voorraadje rocky road kun je daar natuurlijk nog veel meer mee. Denk aan een goddelijke white chocolate cheesecake met speculaasbodem óf aan deze white chocolate muffins die ik laatst maakte.

Witte chocolade bevat geen vaste cacaobestanddelen. Tijdens het productieproces van witte chocolade worden de donkergekleurde vaste bestanddelen van de cacaoboon gescheiden van het vet (cacaoboter), net als bij melk- en pure chocolade, maar die bestanddelen worden later niet weer samengevoegd. Hierdoor mist witte chocolade de antioxidanten en andere stoffen die karakteristiek zijn voor melk- en pure chocolade, zoals thiamine, riboflavine, theobromine en fenylethylamine. Vaak worden de smaak- en geurstoffen uit de cacaoboter verwijderd om de sterke smaak ervan te verminderen. (Bron: Wikipedia)

Ingrediënten van deze white chocolate muffins:

200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
150 gram suiker
4 eieren (op kamertemperatuur)
200 gram zelfrijzend bakmeel
3 repen witte chocolade (300 gram)
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
muffinvormpjes

Zo maak je deze muffins met witte chocolade:

1. Verwarm de oven voor op 160 graden en hak de chocolade en stukjes.

2. Doe de boter en suiker in een beslagkom en mix tot een romige massa.

3. Voeg dan het eerste ei toe en mix tot het geheel is opgenomen. Voeg dat het volgende ei toe enzovoort, enzovoort…

4. Zeef nu het zelfrijzend bakmeel boven de beslagkom.

5. Voeg het zout en de vanillesuiker toe en meng het geheel met een spatel tot een mooi cakebeslag.

6. Voeg nu 2/3 van de stukjes witte chocolade toe en roer nog even om.

7. Zet de papieren muffinvormpjes in een metalen (of siliconen) muffinvorm en vul ze met het cakebeslag.

8. Verdeel tot slot de resterende stukjes witte chocolade over de vormpjes en schuif ze in het midden van de oven.

9. Bak de white chocolate muffins zo’n 20-30 minuten tot ze gaar zijn. Dit kun je testen door een droge satéprikker in het midden te prikken. Komt deze er schoon uit dan zijn je muffins gaar. Blijft er beslag aan kleven, dan hebben ze nog wat langer nodig.

10. Zodra ze klaar zijn, haal je de muffins uit de bakvorm en laat je ze afkoelen op een rooster. Enjoy!

Als deze white chocolate muffins net afgekoeld zijn, zijn ze het allerlekkerst omdat ze dan nog zo’n krokant bovenkantje hebben. Neemt niet weg dat ze ook de volgende dag nog heerlijk zijn 😉

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een reactie