Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

 • Home
 • /
 • Bakken
 • /
 • Weespermoppen: snel klaar en super lekker
weespermoppen recept

Weespermoppen: snel klaar en super lekker

Weespermoppen zijn super eenvoudig om te maken én ze zijn super lekker! Mijn vader haalde ze vroeger nog wel eens, liefhebber van amandelspijs die hij was, maar nadat ik uit huis ging heb ik ze zelden nog gegeten. Laatst kreeg ik ze weer ergens en besloot ze zelf eens te maken. Uiteraard kun je hiervoor zelf amandelspijs maken (dat is namelijk vrij eenvoudig) maar ik ging voor gemak en gebruikte kant-en-klaar amandelspijs. Hierdoor zijn de koekjes nog sneller klaar. 

Een Weesper mop is een koekje van amandelspijs, amandelen en suiker. Hiertoe wordt amandelspijs met eierdooier en suiker tot een rol gemaakt, en door de suiker gerold. Deze rol wordt in plakken van ongeveer drie centimeter gesneden tot ronde koekjes. Dit wordt kort (ongeveer 10 minuten) gebakken in een oven op 200 graden. In overdrachtelijke zin wordt de term Weesper mop gebruikt voor iemand die in de plaats Weesp geboren en getogen is. (Bron: Wikipedia)

Ingrediënten voor Weespermoppen:

300 gram amandelspijs
rasp van een halve citroen
1 ei
1 eidooier

suiker

Zo maak je deze koekjes van amandelspijs:

1. Meng de amandelspijs, citroenrasp, het ei en de eidooier met een (hand)mixer door elkaar tot een smeuïg geheel.

3. Verdeel het deeg in 2 rollen met een diameter van 2,5-3 centimeter.

4. Verpak de rollen in plasticfolie en laat ze 1 uur rusten in de koelkast.

5. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

6. Strooi suiker het op het werkblad en rol het amandelspijs erdoorheen, zodat de rollen bedekt raken met suiker.

7. Snijd de rollen in plakken van 1,5 centimeter dik en leg deze op de bakplaat.

8. Bak de weespermoppen in 8-12 minuten tot de randjes lichtbruin zijn. Let op dat de onderkant niet te donker wordt.

9. Laat ze afkoelen op een rooster en smullen maar!

Kleine broer gruwelt van alles dat naar amandelspijs smaakt of waarin het gebruikt wordt als vulling (kerstbrood bijvoorbeeld). Bitterkoekjes vindt hij ook niet lekker (want amandelen). Dat neemt niet weg dat de andere twee mannen heel blij werden van dit bakseltje. Heb jij wel eens zelf Weespermoppen gemaakt? 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

2 Comments

 • josiane.meesschaert@gmail.com'

  Josiane Meesschaert

  6 augustus 2020 at 19:01

  nog nooit van weespermoppen gehoord maar lijken me heerlijk, zal ze zeker proberen, hartelijk dank voor het recept. Als één van je mannekes er niet van houdt zou je dan misschien een soort marsepein van hazelnoot kunnen maken en dat als basis gebruiken?

  Beantwoorden
  • Pukster

   6 augustus 2020 at 20:18

   Dag Josiane,
   Weespermoppen zijn inderdaad heerlijk. Hier thuis houdt kleine broer ook niet van marsepein of spijs; hij slaat dan gewoon over en neemt iets anders lekkers. Ik heb nog nooit een alternatief geprobeerd omdat dit nu eenmaal een koekje op amandelbasis is. Maar wie weet vind jij wel een heel nieuwe variant uit haha. Laat je het me weten?
   Groeten,
   Sabine

   Beantwoorden

Geef een antwoord