Vis en cake klinkt misschien als een ongewone combinatie maar het is wel de beste omschrijving voor dit recept. Door de toevoeging van ei en crème fraîche ontstaat een soort beslag dat luchtig bakt in de oven. Viscake dus. Een super lekker recept voor het hele gezin. Licht verteerbaar, vrij eenvoudig te maken dus handig voor drukke dagen waarop er gesport wordt bijvoorbeeld.
Vis is onderdeel van een gezonde voeding. Het staat in de Schijf van Vijf. Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel haring, sardines of zalm. (Bron: Voedingscentrum)
Magere vis bevat, in tegenstelling tot vette vis, minder gezonde Omega-3. Maar ook magere vis blijft gezond, want mager en licht verteerbaar, en is prima als afwisseling. Je kunt in plaats van koolvis trouwens ook voor kabeljauw kiezen.
Ingrediënten van deze viscake:
1 ui
600 gram koolvis
3 eieren
3 augurken
125 ml crème fraîche
peper
zout
olie
Bereiding van deze viscake:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Bekleed een vierkante (brownie)vorm met bakpapier.
3. Snipper de ui.
4. Snijd de augurken in kleine stukjes.
5. Kluts de eieren, meng er de crème fraîche doorheen en breng op smaak met peper en zout.
6. Verhit wat olie in een hapjespan en fruit de ui.
7. Voeg de koolvis toe en maak fijn met een spatel terwijl het gaar bakt.
8. Haal de pan van het vuur en voeg de augurk en het eimengsel toe.
9. Meng nog even goed door elkaar en giet dan in de vorm.
10. Bak in zo’n 20 minuten gaar in het midden van de oven.
Wij eten de viscake graag met snijbonen of bloemkool en een frisse salade. Eventueel nog een (gebakken) aardappeltje erbij en je hebt een gezonde maaltijd op tafel.