Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

vegetarische enchilada recept

Homemade vegetarische enchiladas

Tortilla’s in welke vorm of met welke vulling dan ook gaan er hier altijd goed in bij de broers. Ik moet zeggen dat ik het ook best kan waarderen op zijn tijd. Dit keer veranderden de volkoren tortilla’s in vegetarische enchilada’s. En dat was smullen!

Een enchilada is een traditioneel Mexicaans deeggerecht, dat bestaat uit maïstortilla, die wordt bedekt met een saus van tomaat en rode peper. Een enchilada wordt doorgaans gevuld met een combinatie van vlees, kaas, bonen, aardappelen en groenten, en wordt traditioneel geserveerd met guacamole of salsa-saus. Een enchilada wordt opgerold gepresenteerd. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een quesadilla (een ander op tortilla gebaseerd Mexicaans gerecht), welke wordt gevouwen. Het woord enchilada is afkomstig van het voltooid deelwoord van het Spaanse werkwoord enchilar dat ‘toevoegen of decoreren met chilipeper’ betekent. (Bron: Wikipedia)

Ok, ik liet de chilipeper achterwege om te voorkomen dat vooral kleine broer zou afhaken want ‘heet!’. Voeg het vooral toe als je wel in bent voor wat pit. 

Ingrediënten voor deze vegetarische enchiladas:

8 volkoren tortilla’s (Santa Maria)
1 pot Santa Maria taco saus mild
250 ml gezeefde tomaten
1 rode ui, gesnipperd
1 rode paprika, in kleine blokjes
1 lente-uitjes in dunne ringetjes
1 blikje mais (150 gram)
1 blikje zwarte bonen (400 gram)
175 gram Vivera kipstukcjes
150 gram cheddar (geraspt)
0,5 zakje enchilada-kruiden (Santa Maria)
olie

Zo maak je deze vegetarische enchiladas:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met wat olie.

2. Verhit wat olie in een hapjespan en bak hierin de paprika en rode ui een minuut of vijf.

3. Voeg dan de vegetarische kipstukcjes toe en de enchilada-kruidenmix en bak nog even mee.

4. Giet de zwarte bonen en mais af in een zeef, voeg deze toe en draai het vuur laag.

5. Meng in een kom de taco saus en de gezeefde tomaten door elkaar.

6. Schep ongeveer 1/3 van de saus bij het mengsel en roer even om.

7. Vul nu de tortilla’s met steeds een paar lepels vulling en leg er een klein beetje cheddar bovenop voor je ze dicht rol.

8. Leg de echilada’s naast elkaar in de ovenschaal en verdeel de rest van de saus over het midden.

9. Bestrooi met de rest van de cheddar en schuif de schaal in het midden van de oven voor zo’n 15 minuten.

10. Zodra de kaas gesmolten is en goudbruin begint te kleuren aan de randen kan de schaal uit de oven.

11. Bestrooi tot slot met de lente-ui.

Zet de schaal op tafel en smullen maar! Je kunt er nog een lekker frisse (komkommer)salade bij maken. Altijd lekker. Laat je me weten wat je ervan vindt? 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een reactie