Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Tartiflette recept: lekkers uit de Savoie
tartiflette recept 2

Tartiflette recept: lekkers uit de Savoie

When in France you eat Tartiflette. Althans, dat had ik zo bedacht en dus kwam er tijdens onze eerste vakantieweek in de Haute Alpes homemade Tartiflette met reblochon uit de Savoie op tafel. 

Uitgebreid koken tijdens de vakantie? Jazeker! Ik kook en bak nu eenmaal graag en vaak. En als het vakantieverblijf dan een goed uitgeruste keuken heeft en de supermarkten een uitgebreid assortiment, dan kan ik me heerlijk uitleven. En het levert dus ook weer nieuwe recepten op voor Pukster.nl 😉

Ingrediënten voor 4 personen:

tartiflette recept1 kg vastkokende aardappelen
400 gr reblochon (kaas)
250 gram spekjes
2 kleine uien
5 eetlepels witte wijn
1 teentje knoflook
150 ml slagroom
peper en zout

Bereiding van deze Tartiflette:

1. Schil de aardappels, snijd ze in dunne plakjes.

2. Kook de schijfjes aardappel in ongeveer 12-15 minuten beetgaar.

3. Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht).

4. Snipper de uien, doe ze samen met de spekreepjes in een koekenpan en bak het geheel lichtbruin.

5. Giet de witte wijn erbij en laat het geheel zachtjes pruttelen totdat de wijn is verdampt.

6. Pak een ovenschaal, snijd de knoflook doormidden en wrijf de bodem en zijkanten in met de binnenkant van het knoflookteentje.

7. Snijd de reblochon in plakken van 4 tot 5 mm, inclusief de korst.

8. Vul de ovenschaal met allereerst de helft van het ui-spekmengsel, dan een laag aardappelschijfjes en dan de plakken reblochon. Herhaal dit nog een keer en eindig met reblochon-plakken.

9. Bestrooi met peper en zout en giet dan de slagroom over het geheel.

10. Zet de tartiflette zo’n 25-30 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is.

En dan is het alleen nog maar een kwestie van aanvallen. Wij aten er niets anders bij dan een groene salade en wat watermeloen. Als je de Tartiflette als bijgerecht op tafel wil zetten, kun je er gemakkelijk met 8 personen van eten.

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

2 Comments

Geef een reactie