Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

tajine met kip

Tajine met kip, spinazie, krieltjes en tomatensaus

 Dit recept maakte ik ‘vroeger’ toen de man en ik net samenwoonden regelmatig. Ik besloot de tajine met kip weer eens in de herhaling te doen en met succes. Vanaf nu gaat hij weer vaker voorbij komen want het smaakt nog altijd heerlijk.

De naam ‘tajine’ kan net zo goed worden omgeruild door ‘ovenschotel’ trouwens, maar zo heette het oorspronkelijke recept nu eenmaal. Want eigenlijk is een tajine natuurlijk een aardewerken stoofpot die vooral in de Marokkaanse keuken populair is. En die komt hier niet in voor. Sterker nog, ik heb niet eens een tajine in huis. Maar dat mag de (eet)pret niet drukken, geloof me!

Ingrediënten van deze tajine met kip, spinazie en krieltjes:

400 gram spinazie (diepvries)
1 ui, gesnipperd
400 gram kipfilet in reepjes
1 zakje minikrieltjes
6 eieren
1 zakje geraspte oude kaas
1 theelepel komijn
zout
zwarte peper
olijfolie

Voor de tomatensaus:
1 pak gezeefde tomaten
1 theelepel komijn
1 theelepel bruine suiker
scheutje citroensap
3-5 druppels tabasco
peper
zout

Bereiding van deze tajine:

1. Laat in een zeef boven een kom de spinazie ontdooien. Eenmaal ontdooit even goed met een lepel al het vocht eruit drukken.

2. Voeg een theelepel komijn toe aan de geraspte kaas en meng even door elkaar.

3. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met wat olie.

4. Klop in een beslagkom de eieren los en voeg de krieltjes, spinazie en kaas toe. Breng op smaak met wat peper en zout.

5. Verhit in een hapjespan wat olie en fruit de gesnipperde ui.

6. Voeg dan de kipreepjes toe, bestrooi met peper en zout en bak tot ze goudbruin zijn.

7. Doe het kip/ui-mengsel bij de rest, meng even door elkaar en giet in de ovenschaal.

8. Zet de ovenschaal zo’n 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot het geheel gaar en goudbruin is.

9. Zet de hapjespan weer op het vuur en doe de gezeefde tomaten in de pan. Voeg de rest van de ingrediënten voor de tomatensaus toe en roer steeds door terwijl de saus langzaam indikt.

10. Als de tajine klaar is serveer je deze met de saus en eventueel nog een frisse tomatensalade. Eet lekker!

En, ga jij deze tajine met kip, spinazie en krieltjes ook een keer maken? Zo ja, ik hoor graag wat je ervan vindt!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een reactie