Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Tagliatelle met asperges uit de oven
Tagliatellt met asperges uit de oven foto

Tagliatelle met asperges uit de oven

Ik kreeg van het Nederlands Asperge Centrum laatst een doosje met verse witte asperges. En wat doe je dan? Juist, dan ga je aan de slag met een lekker recept. Zo gebeurde het dat de dag erna hier tagliatelle met asperges uit de oven op tafel kwam. Met ei, gegrilde ham, kaas… Heerlijk! 

Wist je dat je zelf kunt testen hoe vers asperges zijn? Wrijf twee stengels tegen elkaar. Als ze een tsjirpend/piepend geluid maken zit je goed. Daarnaast moet het topje stevig aanvoelen en mag de onderkant niet ingedroogd zijn of meegeven als je erin knijpt.

Je kunt asperges goed 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel witte asperges direct na thuiskomst in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast. Groene en paarse asperges bewaar je het best in een open plastic zak in de koelkast. Wil je de asperges langer bewaren? Vries ze dan in! Schil de asperges zorgvuldig, verpak ze in een plastic diepvrieszakje en leg ze in de vriezer. Zo kun je ze 4 tot 6 maanden bewaren. Bij bereiding hoef je ze niet eerst te ontdooien, doe ze direct in een pan met ruim kokend water. (Bron: www.aspergecentrum.nl)

Dit heb je nodig voor 4 personen:

Tagliatelle met asperges uit de oven vierkant500 g witte asperges
250 gram gegrilde (been)ham (vleeswaren)
4 eieren, hardgekookt
50 gram roomboter
75 geraspte belegen kaas
500 gram tagliatelle
klein handje gehakte peterselie
peper en zout

Zo maak je deze tagliatelle met asperges uit de oven:

1. Maak de witte asperges rondom schoon met een dunschiller en snijd zo’n 2 cm van de onderkant van de asperges af.

2. Kook de asperges in een ruime pan (met wat zout) een minuut of acht. Haal ze dan uit de pan en leg ze op een theedoek om uit te lekken.

3. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.

4. Pel de gekookte eieren en snijd ze in blokjes.

5. Smelt de roomboter in een steelpannetje, meng de stukjes ei erdoor en breng op smaak met wat peper en zout.

6. Leg de asperges naast elkaar in de ovenschaal.

7. Snijd de ham in blokjes of reepjes en verdeel over de asperges.

8. Verdeel nu het boter-ei mengsel over de ham en asperges en bestrooi met de peterselie.

9. Bestrooi tot slot met geraspte kaas en zet de schaal zo’n 30 minuten in de oven, tot de kaas goudbruin is.

10. Ondertussen kook je de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking.

11. Schep op ieder bord wat tagliatelle en verdeel daar de asperges met topping over. Enjoy!

Uiteraard kun je de tagliatelle ook omwisselen voor aardappels (of gebakken krieltjes) én alleen de asperges uit de oven zijn ook heerlijk. Maar dan voor 2-3 personen.

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie