In mijn tienerjaren was stamppot andijvie mijn lievelingsmaaltijd. Samen met een gehaktbal of stukje draadjesvlees uit de juspan. Tegenwoordig is het niet meer mijn favoriet maar ik eet het nog wel eens zo af en toe. Dit keer maakte ik deze stamppot andijvie met een Oosters tintje. Smullen!
Ik gebruikte trouwens vega shoarma (van Vivera) maar je kunt uiteraard ook varkens- of kipshoarma gebruiken. En dan kun je er ook nog voor kiezen of je die ‘gewone’ shoarma dan zelf kruid of voor de kant-en-klare versie gaat. En datzelfde geldt natuurlijk voor de andijvie; ik ging voor voorgesneden andijvie maar je kunt natuurlijk ook zelf andijvie snijden.
Ingrediënten:
1,5 kilo kruimige aardappels
zout
2 uien
8 gewelde abrikozen
350-400 gram (vega) shoarmareepjes
1 bekertje zure room (125 ml)
500 gram panklare andijvie
olijfolie
3 eetlepels gembersiroop
(versgemalen) peper
gebakken uitjes
Zo maak je deze stamppot andijvie met een Oosters tintje:
1. Aardappels schillen, in stukken snijden, wassen en in een pan met weinig water en zout aardappels afgedekt in zo’n 20 minuten gaar koken.
2. Intussen de uien pellen en in ringen snijden.
3. Abrikozen in reepjes snijden.
4. Verhit in een wok of grote braadpan een scheutje olijfolie en bak hierin de shoarmareepjes met ui al omscheppend in circa 5 minuten bruin en gaar bakken.
5. Aardappels afgieten en in de pan met zure room en eventueel een scheutje water tot een smeuïge puree stampen.
6. Andijvie en shoarmamengsel erdoor mengen, samen met de gembersiroop.
7. Stamppot op smaak brengen met zout en peper en nog circa 2 minuten verwarmen.
8. Verdeel de stamppot over de borden en leg de reepjes abrikoos er boven op, samen met wat gebakken uitjes.
Deze stamppot andijvie met een Oosters tintje gaat bij ons zeker op herhaling. Ga jij ook aan de slag met dit recept?