Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

spruitjesmousse uit de oven foto

Spruitjesmousse uit de oven

Spruitjes… vaak is het een kwestie van ‘love it or hate it’. Vroeger was ik absoluut geen fan van spruitjes. Alleen die muffe kooklucht al. Maar dat is veranderd. Ik eet ze nu graag gebakken, met spekjes, appel en ui maar ook in de vorm van spruitjesmousse uit de oven met zo’n lekker krokant laagje kaas erop. Zelfs de grootste spruitjeshater vindt deze spruitjes  mousse meestal verrassend lekker. 

Laatst werd er een grote doos bezorgd met producten om te proberen: de Foodybox Xmas. Daarin zat een kilo verse spruitjes dus besloot ik dat het weer eens tijd was voor spruitjesmousse. Grote broer vond dit toen hij klein was fantastisch. Zo lekker dat hij op zijn verjaard hiervoor koos terwijl hij net zo goed McDonalds had kunnen kiezen. Ik bedoel maar… Gewoon eens proberen dus, ook als de kids normaal gesproken (fake) kokhalzen bij het woord spruitjes. Eerst proeven en dan pas vertellen wat erin zit.

Dit heb je nodig:

1 kilo spruitjes
4 eieren
125 ml slagroom
peper en zout
nootmuskaat
100 gram geraspte belegen kaas

Zo maak je deze spruitjesmousse uit de oven:

1. Maak de spruitjes schoon en kook ze in 15-20 minuten gaar.

2. Kluts ondertussen de eieren los met de slagroom en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

3. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met boter.

4. Giet de spruitjes af en pureer ze met de staafmixer.

5. Voeg het eimengsel toe en pureer nog even kort zodat het een geheel wordt.

6. Doe de spruitjesmousse in de ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas.

7. Laat de spruitjesmousse in de oven in zo’n 30 minuten gaar en goudbruin worden.

Deze spruitjesmousse uit de oven doet het erg goed bij stoofpotjes of suddervlees, maar is ook heerlijk naast een stukje vis. Laat je me weten wat je ervan vindt als je aan de slag gaat met het recept? 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord