Ik heb weer een goddelijk toetje voor je: snelle appeltaartjes met roomijs en slagroom. Super simpel te maken en je zet echt een mooi bordje op tafel waarvan het water je spontaan in de mond loopt. Ik koos voor vanille roomijs maar je kunt ook voor kaneelijs of malaga-ijs gaan. Combineren ook fantastisch.
Ik gebruik in dit recept een rol bladerdeeg van Tante Fanny omdat ik nu eenmaal fan ben van deze degen. Je maakt er ook super snel een apfelstrudel mee bijvoorbeeld. Je kunt uiteraard ook kiezen voor vierkante velletjes bladerdeeg uit de diepvries. Die hoef je dan niet meer te snijden, maar moet je wel even de tijd geven om te ontdooien voordat je de randjes omvouwt.
Ingrediënten voor zes personen:
1 rol bladerdeeg (Tante Fanny)
4 appels (Jonagold of Elstar)
2 theelepels koek- en speculaaskruiden
poedersuiker
roomijs
250 ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
suiker
Zo maak je deze snelle appeltaartjes met ijs en slagroom:
1. Schil de appels, snijd ze in vier parten en snijd de parten dan over de lengte in schijfjes.
2. Doe alle appelschijfjes in een kom, bestrooi met de koek- en speculaaskruiden en schud even om zodat de kruiden goed verdeeld worden.
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
4. Rol het bladerdeeg uit en snijd in zes vierkanten.
5. Vouw van ieder vierkant de randjes een klein stukje (zo’n halve centimeter) om, zodat een verhoogde rand ontstaat.
6. Verdeel nu de appelschijfjes over de zes stukken bladerdeeg, binnen de randjes.
7. Bak de appeltaartjes in zo’n 10-15 minuten gaar en goudbruin, haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
8. Doe nu de slagroom in een maatbeker of beslagkom en klop lobbig met een mixer.
9. Voeg dan de vanillesuiker en naar smaak suiker toe, tot het zoet genoeg is.
10. Mix nu verder tot je een mooie stevige slagroom hebt geklopt.
11. Leg de snelle appeltaartjes op bordjes en bestrooi met poedersuiker.
12. Schep er een bol roomijs en toef slagroom op en serveer gelijk met een vorkje en dessertlepel.
Dit toetje is ideaal als je eters hebt; je kunt de appeltaartjes van tevoren maken en als het tijd is voor het nagerecht is het kwestie van ijs en slagroom erop scheppen en je kunt opdienen.