Je kent het wel, je vrienden zijn er al om samen te barbecuen maar het duurt nog even voor de BBQ heet genoeg is en de eerste stukjes vlees of vis van de grill komen. Vaak grijpt iedereen dan maar vast naar het brood en de kruidenboter die je al vast op tafel hebt gezet. Maar wat nu als je je gasten vast voorziet van een lekker fris voorafje? Bijvoorbeeld deze slabootjes met tonijn!
Om het licht verteerbaar is, blijft er nog ruimte genoeg over voor de rest van de lekkere hapjes die van de barbecue komen. Ik gebruikte little gem omdat de maat van de blaadjes perfect zijn. Je kunt eventueel ook voor blaadjes witlof kiezen of voor ijsbergsla en dan de binnenste bladeren gebruiken.
Ingrediënten voor deze slabootjes met tonijn:
2 kropjes little gem
1 blikje tonijn op water
2 lente-uitjes, in ringetjes
10 cherry tomaatjes, in vieren gesneden
1 theelepel kappertjes
1 eetlepel mayonaise
0,5 theelepel mosterd
peper en zout
Zo maak je de slabootjes klaar:
1. Haal de bladeren van de kropjes af, spoel ze kort en laat ze goed uitlekken.
2. Meng ondertussen in een kom de tonijn met de mayonaise en mosterd.
3. Voeg dan de kappertjes en cherry tomaatjes toe en schep nog even om.
4. Breng op smaak met peper en zout.
5. Schep nu in ieder blaadje een lepel van het tonijnmengsel en leg ze vervolgens op een groot bord of wijde schaal.
6. Verdeel tot slot en ringetjes lent-ui over de slabootjes met tonijn.
Uiteraard kunnen deze slabootjes met tonijn, behalve bij de BBQ ook heel prima tijdens iedere andere avond als voorgerecht.