Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Indisch koken met Joke Frijn: Sambel goreng boontjes
Sambel goreng boontjes

Indisch koken met Joke Frijn: Sambel goreng boontjes

Ik vroeg bibliotheek-collega Joke of ze haar favoriete Indisische recept(en) wilde delen op Pukster. Haar reactie was super enthousiast en ze ging gelijk aan de slag. Vandaag is tijd voor het eerste recept van Joke. Sambel goreng boontjes naar het recept van haar Indische schoonmoeder. 

Joke: “Sambel goreng boontjes is het 1e Indische recept, buiten de nasi en bami ‘van thuis’, dat ik zelfstandig maakte toen Rob en ik gingen samenwonen. Ik kon met dit recept niet ‘op mijn bek gaan’, ik had het mijn schoonmoeder al zo vaak zien maken! En bonen, welke vorm dan ook, vind ik erg lekker. Rob kiest het ook altijd uit als ik vraag wat hij wil eten op zijn verjaardag (als hij niet naar de Thai of Griek wil). Het is een smakelijk, fris en vrij makkelijk recept.”

De ingrediënten voor Sambel goreng boontjes

een pond diepvries of verse (snij)boontjes/kouseband
3 tomaten
1 ui fijngesneden
1 teen knoflook fijngewreven
1 eetlepel citroensap
sambal naar smaak of een rood pepertje
zout naar smaak
2 theelepels ketoembar (korianderpoeder)
1 theelepel laos
een mespuntje kentjur (hoeft niet persé. ‘Hoort’ vlgs mij ook niet zo. Maar ik vind het extraatje dat kentjur toevoegd aan bepaalde gerechten zo lekker!)
2 daon salam (vergelijkbaar met laurierbladeren)
1 theelepel gula djawa of ‘gewone‘ suiker (kan ook minderJ)
santen (kokosroom, pakje bij de supermarkt of toko). In vaste vorm: plm. 1/5 van het blok anders een flinke scheut in vloeibare vorm

De bereidingen van Sambel goreng boontjes

1. Ui, knoflook, laos, zout en samba/fijngesneden pepertje aanbraden in olie of boter.

2. Als de ui lichtbruin is, de schoongemaakte boontjes kort meebakken.

3. De koriander en tomaten toevoegen, even meebakken.

4. Citroensap en salambladeren toevoegen en het geheel goed omroeren en een beker water toevoegen (boontjes half onder).

5. Aan de kook brengen, dan plm. 15 min. zacht laten koken.

6. Gula djawa (of suiker) en santen toevoegen.

7. Een paar minuten door laten koken, er ontstaat een soort olielaagje op het water.

8. Even proeven: eventueel nog wat sambal, zout of suiker toevoegen naar smaak.

Joke: “Mijn schoonmoeder deed er ook een enkele keer garnalen door. Omdat niet iedereen gecharmeerd is van garnalen, liet zij dit meestal weg. Lekker met rijst, krupuk (cassave of emping) en zoetzure komkommersalade (limoensalade). Eventueel met frikadelletjes djagung. Rob doet een restje boontjes wel eens op brood. Selamat makan, oftewel: eet smakelijk!”

Geef een reactie