Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Salade met falafel: heerlijk als lunch
Salade met falafel foto

Salade met falafel: heerlijk als lunch

Tegenwoordig gebeurt het vaker dan voorheen dat de man en ik samen thuiswerken en dus ook samen lunchen. Het voordeel van thuiswerken is dat je dan extra lekkere lunches kunt fixen in je eigen keuken. Deze salade met falafel maakte ik laatst en was een succes. Snel klaar, voedzaam en erg lekker!

Falafel is een Arabisch gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Volgens sommigen is het bedacht door Kopten in Egypte om in de vastentijd als vleesvervanger te dienen. Traditioneel wordt het vooral gegeten in het Midden-Oosten, maar in toenemende mate ook in Westerse landen. Shoarmazakenverkopen het als een vorm van fastfood in een broodje (pitabroodje of Libanees, Arabisch of Turks brood, met salade en saus) of als schotel (meestal met saus, salade en friet). De sauzen die meestal bij falafel geserveerd worden zijn taratoorsaus (op basis van tahin), hummus, uiensaus, yoghurtsaus, knoflooksaus of een pittige saus. (Bron: Wikipedia)

Ingrediënten (2 personen):

80 gram bladsla met rucola (of babyleaf)
8 cocktail trostomaten
250 gram falafel
10 knoflookolijven
0,5 komkommer
1 appel
12 kleine blokjes komijnekaas
0,5 rode ui
knoflooksaus (kant-en-klaar of homemade)
olijfolie

Zo maak je deze salade met falafel:

1. Verdeel de sla over twee borden.

2. Snijd de tomaten in kwarten en ieder kwart nog eens doormidden.

3. Snijd de komkommer (met schil) in dunne plakjes.

4. Schil de appel, snijd in vieren en dan ieder kwart in dunne schijfjes.

5. Halveer de olijven.

6. Snijd de rode ui in dunne halve ringen.

7. Verdeel nu de tomaat, komkommer, appel, olijven en rode ui over de twee borden.

8. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de falafel in een paar minuten goudbruin en door en door warm.

9. Verdeel de falafel over de salade op de twee borden en besprenkel, naar smaak, met knoflooksaus.

Uiteraard kun je deze salade met falafel ook zonder knoflooksaus eten. Zet sowieso gewoon wat knoflooksaus op tafel voor de liefhebber die graag nog eens een scheutje extra toevoegt. Enjoy!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een reactie