Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Oliebollencake met appel, kaneel en rumrozijnen
oliebollencake met appel, kaneel en rumrozijnen foto

Oliebollencake met appel, kaneel en rumrozijnen

Oliebollencake? Jazeker. Als alternatief op oudejaarsavond voor de traditionele oliebol óf voor na de jaarwisseling als je nog een pak oliebollenmix in de kast vindt. Hoe dan ook: deze oliebollencake met appel, kaneel en rumrozijnen is een lekker bakseltje en het is ook nog eens super eenvoudig te maken. 

Ik gebruik in dit recept rozijnen die ik wel in Stroh rum, maar je kunt de rozijnen natuurlijk ook gewoon in water wellen. Of in Amaretto bijvoorbeeld als je dat lekkerder vindt. Geen fan van rozijnen? Dan laat je ze weg of je vervangt ze door gedroogde cranberry’s of stukjes gedroogde abrikoos. Of een combinatie, ook lekker. Kortom, leef je uit!

Dit heb je nodig:

1 pak oliebollenmix
2 appels, goudrenet of elstar
1 theelepel kaneel
1 handje rozijnen
1 eetlepel suiker
50 ml olijfolie
Stroh rum
boter om in te vetten (en bakpapier)
poedersuiker

Zo maak je deze oliebollencake met appel, kaneel en rumrozijnen:

1. Doe de rozijnen in een kommetje en schenk er Stroh rum bij tot ze net onder staan en laat minimaal een half uur staan.

2. Schil de appel, snijd in kleine blokjes, voeg de suiker en kaneel toe en schep even om.

3. Giet de rozijnen af door ze op te vangen in een zeef en laat goed uitlekken.

4. Doe de oliebollenmix in een beslagkom samen met de olijfolie en bereid verder volgens de bereidingswijze op het pak. Voeg aan het eind de appel en rozijnen toe en meng met een spatel nog even door.

5. Laat de oliebollenmix nu, afgedekt, zo’n 45 minuten rijzen.

6. Bekleed ondertussen de bodem van een springvorm (22-24 cm) met bakpapier en vet de randen met boter.

7. Warm de oven voor op 200 graden.

8. Doe het beslag voor de oliebollencake over in de springvorm en bak in zo’n 25-30 minuten gaar en goudbruin.

9. Laat heel even afkoelen voor je de springvorm verwijdert en bestrooi dan royaal met poedersuiker.

Deze oliebollencake is het lekkerst als hij nog een beetje warm van de oven is. Ook lekker: als dessert met een bolletje vanille-ijs en een toef slagroom ernaast. En als je iets te kiezen wilt dan kan ik je het recept voor apfelstrudel van harte aanraden. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie