Dat ik het recept voor deze groene salade met appel, spek en sjalot nog niet eerder heb gedeeld is eigenlijk ronduit raar. Ik maak deze salade echt al jaren en ook met grote regelmaat. Hij combineert dan ook echt heel goed met eigenlijk ieder stukje vlees of vis. Dus ook tijdens een BBQ staat deze vaak op tafel. Aanrader!
De combinatie van het frisse zoet/zuur van de appel, met het zout van de spekjes en de zoete rozijnen maakt deze groene salade tot zo’n succesnummer. Die combi is gewoon top. Voeg daar nog wat sjalot aan toe en een dressing met diezelfde zoet/zuur/zout-combi en het feest is compleet. Hoewel, als je deze salade als voorgerecht wilt serveren, verkruimel dan zeker boven ieder bordje nog wat zachte geitenkaas. Dat is helemaal hemels!
Ingrediënten:
150 gram rucola melange
2 appels (bijv. Elstar)
100 gram spekreepjes
half sjalotje
klein handje rozijnen
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepels appelciderazijn
1 theelepel grove mosterd
1 theelepel honing
peper en zout
Zo maak je deze groene salade met appel, spek en sjalot:
1. Bak de spekreepjes rustig uit in een koekenpannetje en laat daarna op keukenpapier afkoelen.
2. Schil de appels, snijd ze in vieren en daarna in dunne plakjes.
3. Snijd dunne ringetjes van het halve sjalotje.
4. Doe nu de sla in een schaal en verdeel de appelstukjes en sjalot over.
5. Doe hetzelfde met de spekreepjes en rozijnen.
6. Meng in een kommetje de olijfolie met de appelciderazijn, mosterd en honing en breng op smaak met wat peper en zout.
7. Verdeel de dressing over de salade. Vlak voor het serveren, de salade even omscheppen.
Het heeft al met al wat jaren mogen duren, maar uiteindelijk heeft mijn favoriete groene salade dan toch een plekje gekregen tussen de andere salade recepten hier. Ga jij ‘m proberen? En laat je me dan weten of jij ‘m ook lekker vindt?