Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Limburgse gehaktballen: mals en kruidig
limburgse gehaktballen

Limburgse gehaktballen: mals en kruidig

Woensdag gehaktdag? Probeer dan zeker een keer deze Limburgse gehaktballen. Super lekker! Door het stoven (en het toegevoegde zuur) heerlijk mals en door de ontbijtkoek, kruidnagel en laurier heerlijk kruidig. Ik maakte deze Limburgse gehaktballen in Flevoland trouwens en daar merk je niets van ­čśë┬á

De saus die ontstaat heb ik, nadat de gehaktballen uit de pan waren, overgedaan in een aparte kom zodat ieder naar wens kon pakken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gelijk op het bord een schep saus te doen en daar de gehaktbal in te leggen. Dit is vooral een aanrader als je er gekookte aardappelen bij serveert. Heerlijke combi!

Ingredi├źnten voor deze Limburgse gehaktballen:

500 gram gehakt
1 ei
4 eetlepels paneermeel
versgeraspte nootmuskaat
2 uien
25 gram roomboter
3 eetlepels (appelcider)azijn
1 flinke eetlepel appelstroop
1 flinke eetlepel donkere basterdsuiker
1 laurierblaadje
5 kruidnagels
2 plakken ontbijtkoek

Zo maak je Limburgse gehaktballen:

1. Meng het gehakt met het ei, de paneermeel en wat nootmuskaat, zout en peper naar smaak en rol er vier gelijke ballen van.

2. Leg ze een paar uur, afgedekt, weg in de koelkast.

3. Snipper de uien en smelt de roomboter in een hapjes- of braadpan. Bak de gehaktballen in vijf minuten rondom bruin en neem ze uit de pan.

4. Fruit in het bakvet de ui zo’n 5 minuten en voeg dan de azijn, appelstroop, basterdsuiker, laurier en kruidnagels toe. Schenk er 200 milliliter water bij en breng aan de kook.

5. Draai het vuur laag en leg de gehaktballen terug in de pan.

6. Verkruimel de ontbijtkoek boven de pan en stoof de gehaktballen, afgedekt, in zo’n 20 minuten gaar.

7. Roer af en toe voorzichtig door de saus.

Wij aten deze Limburgse gehaktballen met sperziebonen en krieltjes. Maar gecombineerd met tagliatelle bijvoorbeeld en wat broccoli of een lekkere salade werkt ook super goed. Enjoy! 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

2 Comments

Geef een antwoord