Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

kruimel plaatkoek met zomerfruit foto

Kruimel plaatkoek met zomerfruit

Alleen van de naam ‘kruimel plaatkoek met zomerfruit’ loopt het water je toch al in de mond, of niet? Het mooie van dit verhaal is, dat je ‘m niet persé in de zomer hoeft te maken. Tegenwoordig kun je namelijk ook in de winter frambozen in blauwe bessen vinden: in de diepvries! En dat bevroren fruit verwerkt ook nog eens prettiger omdat het niet tegen een stootje kan ten opzichte van dat zachte kwetsbare verse zomerfruit. 

De eerste hap die ik nam bracht me terug naar mijn jeugd en dan specifiek naar de vakanties in Oostenrijk. Volgens traditie werden we daar door de gastvrouw van de accommodatie altijd getrakteerd op een plaattaart met fruit. Meestal van eigen oogst. In de zomer konden dat bramen en frambozen zijn, of abrikozen. In de winter vaak een plaattaart met appel. Love it!

Een hele fijne andere ‘kruimel’ versie is Canadese appeltaart. Hier vind je het recept >>

Ingrediënten:

250 gram zelfrijzend bakmeel
275 gram lichte basterdsuiker
75 gram geraspte kokos
50 gram havermout
200 gram koude roomboter, in blokjes
2 eieren, losgeklopt
snufje zout
500 gram (diepvries) zomerfruit: ik gebruikte frambozen en blauwe bessen

Zo maak je deze kruimel plaatkoek met zomerfruit:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een rechthoekige bakvorm met bakpapier.

2. Doe het zelfrijzend bakmeel, de havermout, boter, suiker, het zout en de kokos in een beslagkom en meng het met behulp van een vork of je vingers door elkaar tot een kruimeldeeg.

3. Houd 200 gram van dit kruimeldeeg apart en meng de eieren door de rest van het mengsel in de kom.

4. Druk het deeg nu uit in de bakvorm en strijk het een beetje glad met een lepel of de muis van je hand.

5. Verdeel het zomerfruit erover en bestrooi met het achtergehouden kruimeldeeg.

6. Bak de plaatkoek in 40-45 minuten gaar. Een prikker moet er droog uitkomen en de bovenkant moet mooi goudbruin zijn.

7. Laat de kruimel plaatkoek met zomerfruit afkoelen en snijd hem dan in stukken; repen of vierkantjes.

Ik vond de kruimel plaatkoek zelf het allerlekkerst toen hij helemaal was afgekoeld. De volgende dag was hij ook nog heerlijk, alleen mis je dan de crunchy kruimel omdat het vocht van het fruit dan zijn werk heeft gedaan. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

2 Comments

Geef een reactie