Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Kippen ragout met rijst en haricots verts
kippen ragout foto

Kippen ragout met rijst en haricots verts

Vroeger kreeg ik bij mijn tante thuis wel eens zo’n bladerdeeg bakje, gevuld met ragout. Vond ik heerlijk, hoewel mijn tante altijd voor kant-en-klare ragout ging. Best begrijpelijk vond ik, gezien het feit dat mijn moeder en tante nog acht broers en zussen hadden. Die kwamen geregeld langs in wisselende samenstellingen maar soms ook allemaal tegelijk, inclusief partners en neefjes en nichtjes. Anyway, uit een aanval van jeugdsentiment besloot ik zelf eens kippen ragout te maken. 

Het recept voor de kippen ragout is voldoende om het (met vier personen) een keer met rijst en haricots verts te eten, zoals wij deden, en om bijvoorbeeld de dag erna ragout pasteitjes te maken. Het is namelijk best een werkje, ragout maken. Ik koos ervoor om de ragout die overbleef in te vriezen. Handig voor een dag waarop we niet zoveel tijd hebben om uitgebreid te koken, maar wel lekker willen eten. Ik gebruikte trouwens als basis een recept dat ik tegenkwam bij AH, dat ik een beetje heb aangepast.

Ingrediënten:

6 kippenbouten
4 kippenbouillontabletten
2,5 liter water
800 gram kastanjechampignons
110 gram ongezouten roomboter
60 gram tarwebloem
250 ml slagroom
peper en zout
tabasco
zilvervliesrijst
500 gram haricots verts

Zo maak je deze kippen ragout:

1. Doe het water samen met de bouillonblokjes en de kippenbouten in een grote soeppan, breng aan de kook en laat dan net tegen het kookpunt aan zo’n 45 minuten zachtjes garen.

2. Snijd ondertussen de champignons in plakjes, verhit de helft van de boter in een grote koekenpan en bak de champignons met peper en eventueel zout op hoog vuur tot het vocht verdampt is en de champignons goudbruin zijn.

3. Haal de kippenbouten uit de pan, leg ze op een bord om af te koelen maar bewaar de bouillon.

4. Verwijder het vel van de kippenpoten, haal het vlees van het bot en snijd dit in stukjes.

5. Verhit de rest van de boter in een hapjespan, voeg al roerend de bloem toe en laat op laag vuur in 5 minuten garen. Blijf roeren.

6. Voeg dan 750 ml van de bouillon en de slagroom toe en laat dit op middelhoog vuur, terwijl je blijft roeren met een garde, binden.

7. Voeg dan de stukjes kip en de champignons toe en roer goed door elkaar.

8. Laat de ragout inkoken tot de gewenste dikte (is de ragout te dik, voeg dan nog wat bouillon toe) en breng tot slot op smaak met peper en zout en wat tabasco.

9. Bereid ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en kook de haricots verts, vlak voor alles klaar is, zo’n 6 minuten.

Schep wat rijst op de borden, schep de kippen ragout erbij en leg de haricots verts ernaast. Eventueel nog wat gebakken uitjes erover… Geniet van je homemade ragout! Weet je al wat je met de rest van de ragout gaat doen? 

TIP! Maak van de bouillon die overblijft een lekker soepje!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

2 Comments

Geef een antwoord