Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

 • Home
 • /
 • Avond
 • /
 • Kip in spek met tomaten-dragonsaus
kip in spek en tomaten-dragonsaus foto

Kip in spek met tomaten-dragonsaus

Dit is een recept dat ik al jaren geleden ontdekte en dat nog regelmatig op tafel komt: kip in spek met tomaten-dragonsaus. Ooit eens gespot in een van de supermarktbladen (vraag met niet meer welke precies). Omdat het een typisch gevalletje comfort food is, wilde ik ‘m je niet onthouden. Ook handig voor mezelf om het recept nu eindelijk eens op Pukster te zetten. 

Dragon (Artemisia dracunculus) is een vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). Dragon is afkomstig uit Centraal-Azië. Er zijn diverse vermeldingen van dragon in kruidenboeken uit de 17e t/m 19e eeuw. Maar in de eeuwen daarvoor is er geen vermelding van dit kruid. Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar. De soortsaanduiding “dracunculus” in de botanische naam betekent “kleine draak”. Dit zou duiden op de gekrulde wortel en de vorm van de bladeren, die wat weg zouden hebben van drakentongen. Er bestaat grote variatie in samenstelling en morfologie tussen verschillende regionale variëteiten van dragon. Dit is mede toe te schrijven aan het veelvuldig en in uiteenlopende mate optreden van polyploïdie bij deze soort. Dat verklaart ook waarom er een grote diversiteit aan fytochemischeprofielen bestaat bij deze soort en er inconsistenties bestaan bij de taxonomische indeling. (Bron: Wikipedia)

Ingrediënten:

4 kipfilets of 12 kiphaasjes
12 plakjes ontbijtspek
2 sjalotjes (gesnipperd)
2 theelepels gedroogde dragon
0,5 blik tomatenblokjes (a 400 ml)
125 ml slagroom
olijfolie
peper en zout

Zo maak je de kip in spek met tomaten-dragonsaus:

1. Bestrooi de kipfilets met wat peper en wikkel elke kipfilet in drie plakjes ontbijtspek (in geval van kiphaasjes, 1 plakje spek per haasje).

2. Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin de kipfilets op gemiddeld vuur in zo’n 15 minuten gaar en goudbruin (kiphaasjes zijn sneller klaar uiteraard).

3. Leg een groot stuk aluminiumfolie op het werkblad en plaats daar een bord op.

4. Neem de kipfilets uit pan, leg ze op het bord en dek goed af met de alumiumfolie.

5. Doe nu de gesnipperde sjalot en de dragon in de hete koekenpan en bak dit zo’n twee minuten tot de sjalot glazig wordt.

6. Voeg dan de  tomaatblokjes toe en de slagroom en laat op laag vuur zachtjes pruttelen (zo’n drie minuten).

7. Breng de saus op smaak met peper en zout.

8. Leg de kipfilet op de broden en schep de tomaten-dragonsaus ernaast.

Deze kip in spek met tomaten-dragonsaus combineert heerlijk met groene groeten zoals snijbonen, broccoli of asperges. Gebakken aardappeltjes zijn uiteraard altijd een goed idee. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

2 Comments

 • Meta.splinter@upcmail.nl'

  Meta

  15 augustus 2020 at 19:50

  Hoi Sabine,

  Inmiddels deze week de volkeren vega enchilada’s, de pasta salade met warmgerookte zalm en de kabeljauw met pesto en mozarella gemaakt. Alle drie de recepten vielen hier goed in de smaak! Ik ben blij met je recepten, gezond en makkelijk te maken. De kip in spek met tomaten- dragonsaus en de spinazie frittata met gehakt staan nog op de planning de komende dagen 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie