Tomaten heb ik eigenlijk meestal wel in huis. Soms blijven ze liggen en omdat het zonde is om ze weg te gooien, verwerk ik ze dan vaak toch in het een of ander. Bijvoorbeeld in een homemade tomaten salsa die echt heerlijk is bij gebakken vis, een stukje kip of een biefstukje. Supereenvoudig te maken ook nog eens.
In dit recept ga ik voor een zoete versie met balsamico en honing maar je kunt er ook een pittige versie van maken. Voeg dan nog een halve fijngehakte rode peper (zaadlijsten verwijderen als je niet van heel pittig houdt) toe, vervang de basilicum door koriander en de balsamico door vers citroensap. Ook heerlijk!
Dit heb je nodig:
3 rijpe tomaten
1 sjalotje
2 takjes basilicum
2 eetlepels balsamico
0,5 theelepel honing
peper en zout
Zo maak je de tomaten salsa:
1. Was de tomaten, verwijder de steelaanzet (dat harde ding in het midden ja) en snijd ze vervolgens in kleine blokjes.
2. Snipper het sjalotje fijn en doe met de tomaten samen in een kom.
3. Haal de blaadjes basilicum van de takjes, hak ze fijn en doe bij de tomaten en sjalot.
4. Meng de balsamico en honing door de tomaten salsa en breng op smaak met peper en zout.
5. Laat de salsa in een afgesloten pot minimaal een half uur op smaak komen.
Mocht je nog wat overhouden na de maaltijd, zet de tomaten salsa in een afgesloten pot in de koelkast en je kunt er de volgende dag ook van genieten. Ook lekker op een broodje (geiten)kaas trouwens.