Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Healthy rocky road (kinda) #5XLKKRDR
kinda healthy rocky road

Healthy rocky road (kinda) #5XLKKRDR

Week 3 van de 5x LKKRDR challenge van Ekoplaza! Uit de 5 producten die ik meekrijg moet ik er iedere keer minimaal 2 kiezen om een recept mee te bedenken, maken en delen. Een blik op de producten die deze week in de tas zitten was genoeg. Zoetigheid! Maar dan wel een redelijk verantwoorde versie: healthy rocky road. 

Rocky road maak ik regelmatig. Niet zozeer voor mezelf maar wel als traktatie voor de collega’s op kantoor, voor kleine broer om uit te delen op school enzovoort. In die rocky road gaat vooral heel veel zoetigheid waarvan het glazuur bijna van je tanden smelt. Dit keer zijn er geen koekjes, snoepjes of spekjes aan te pas gekomen. Resultaat: een kinda healthy rocky road. Check het recept.

Wat zit er in het 5x LKKRDR pakket van deze week?

1. Quinoa! Quinoa van Ekoplaza is geteeld zonder giftige chemicaliën waardoor de boer geen gezondheidsrisico loopt. Misschien iets duurder maar wel zo fijn.

2. Gedroogde abrikozen! En nee deze zijn niet oranje zoals ze in de reguliere supermarkt liggen. Komt doordat deze biologische abrikozen niet behandeld worden met zwavel, maar gewoon rustig in de zon mogen drogen. Hierdoor zijn ze ook nog eens extra zoet!

3. Chocolade! Deze chocolade met 92% cacao van Vivani zit in een verpakking zonder plastic. De folie wordt gemaakt van cellulose uit houtvezels en is daardoor binnen 12 weken volledig gecomposteerd. Fijn extraatje toch?

4. Aardbeien! Deze biologische aardbeitjes hebben rustig mogen groeien op de ouderwetse manier in de volle grond, tussen het stro. Vandaar de engelse naam: STRAWberries. Dat wordt smullen.

5. Kant-en-klare maaltijd! Eigenlijk ben ik daar helemaal niet van maar de Vegan Chili sin Carne met bataat en gepofte paprika die ik meekreeg ziet er erg goed uit. Toch maar proeven dus!

Alle vijf de producten zijn deze week in de aanbieding bij Ekoplaza!

De ingrediënten van deze healthy rocky road:

180 gram extra pure chocolade (ik gebruikte de Vivani 92% die ik van Ekoplaza kreeg)
75 gram gedroogde biologische abrikozen
25 gram quinoa
50 gram gemengde noten

De bereiding van deze healthy rocky road:

1. Begin met het poffen van de quinoa. Spoel de quinoa daarvoor eerst af in een zeef en laat uitlekken.

2. Verwarm een hapjespan (met deksel) op middelhoog vuur en doe de quinoa in de pan. Als je het lekker vindt, kun je wat kaneelpoeder toevoegen. Zodra de quinoa is gedroogd begint het vanzelf te poffen.

3. Schud de pan regelmatig zodat de quinoa niet de kans krijgt te verbranden.

4. Zodra er geen poppende geluidjes meer uit de pan komen is de quinoa klaar en kun je deze laten afkoelen op een vel bakpapier of groot bord.

5. Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes en zet weg.

6. Hak de gemengde noten grof en zet ook weg.

7. Bekleed een kleine cakevorm (0f andere niet te grote vorm) met bakpapier en verdeel over de bodem een derde van de abrikozen en noten en twee derde van de gepofte quinoa.

7. Nu gaan we de chocolade au bain marie smelten. Hiervoor heb je een klein pannetje nodig met een laagje water en een kommetje dat op de rand blijft hangen zonder dat het het water raakt.

8. Breek de chocolade in stukjes boven het kommetje en breng het water in het pannetje aan de kook. Als het eenmaal kookt kun je het vuur lager zetten, zolang het maar tegen de kook aanblijft.

9. Roer af en toe de chocolade door, net zolang tot deze volledig gesmolten is.

10. Giet de chocolade in het bakje bij de abrikozen, noten en quinoa.

11. Verdeel nu de overgebleven abrikozen, noten en als laatste de gepofte quinoa over de chocolade en laat de rocky road rustig afkoelen.

12. Als de healthy rocky road voldoende is afgekoeld zet je ‘m in de koelkast om verder uit te harden. Liefst een paar uur.

13. En dan is het tijd om aan te vallen! In stukken breken en lekker van smullen bij de koffie/thee of als toetje met wat verse aardbeien en eventueel een bolletje ijs ernaast.

En, ziet het er lekker uit of niet deze no-bake (kinda) healthy rocky road? Ook leuk om als cadeautje weg te geven. Uiteraard mag je ‘m ook helemaal zelf opeten. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een antwoord