Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

havermout met gebakken appeltjes recept

Havermout met gebakken appeltjes: top ontbijt

In het weekend is er altijd net wat meer tijd om rustig te ontbijten. Zo ook dit weekend en dus maakte ik een extra lekker ontbijtje: havermout met gebakken appeltjes. Een echt herfsterig recept vind ik. Lekker met een grote kop thee en een krant of tijdschrift aan tafel genieten van dit warme ontbijtje. Een perfect begin van de zaterdag (of zondag…) zeg ik.

Havermoutpap is een gerecht dat bereid wordt uit melk of water en havermout. Het wordt gegeten als ontbijt of als nagerecht. Om de pap te bereiden wordt ongeveer 75 gram havermout in 1 liter water of melk aan de kook gebracht en vervolgens op een laag vuur gekookt tot een enigszins lobbige pap ontstaat. De kooktijd hangt af van het type havermout. Er is snelkokende havermout die in 5 minuten gaar is en er is ‘gewone’ havermout die ongeveer 15 minuten gekookt moet worden. Het verschil tussen deze twee soorten is de dikte van de (gewalste) havermoutvlokken. De precieze kooktijd hangt ook af van de eigen smaak. Vaak wordt tijdens of na bereiding zout als smaakversterker en gewone suiker, basterdsuiker, vanillesuiker of zoetstoftoegevoegd. Daarnaast kan men kaneel, kardemom of gedroogd fruit toevoegen. (Bron: Wikipedia)

Ingrediënten van deze havermout met gebakken appeltjes:

havermout en (haver)melk voor twee personen
2 grote Elstar appels
klein handje rozijnen
klein handje rauwe noten (walnoten, amandelen of hazelnoten bijvoorbeeld)
1 theelepel koek- en speculaaskruiden
1 theelepel bruine suiker
klein klontje boter

Bereiding van deze havermout met gebakken appeltjes:

1. Bereid voor twee personen havermoutpap volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet dit weg.

2. Schil de appels en snijd in blokjes.

3. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur, laat de boter smelten en doe hier de appelblokjes in.

4. Voeg de koek- en speculaaskruiden, noten en rozijnen toe en roer goed om.

5. Schep de bruine suiker erdoor en blijf roeren.

6. Verdeel ondertussen de havermout over twee kommen.

6. Zodra de appeltjes zachter worden en de suiker begint te karameliseren, kun je de gebakken appeltjes over de kommen met havermout verdelen. Enjoy!

Ik maak havermoutpap graag klaar met havermelk maar je kunt natuurlijk zelf kiezen hoe jij je havermoutpap bereid. Enne… deze gebakken appeltjes doen het ook heel goed als dessert naast een bolletje ijs 😉 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord