Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Hartige plaattaart met tomaatjes, pesto en spek
Hartige plaattaart met tomaatjes, pesto en spek foto

Hartige plaattaart met tomaatjes, pesto en spek

Wil je eens iets anders op tafel zetten dan pizza of flammkuchen maar heb je wel trek in iets soortgelijks? Dan is deze hartige plaattaart met tomaatjes, pesto en spek een aanrader. Ideaal ook als hapje voor bij de borrel als je eters krijgt. Kun je terwijl je visite smult van een lekker stukje plaattaart en een drankje, op je gemak veder met het hoofdgerecht. 

Ik koos voor een vrij eenvoudige ‘bekleding’ van de plaattaart maar je kunt hier uiteraard naar wens mee spelen en variëren. Voeg bijvoorbeeld nog wat reepjes paprika toe of bestrooi de plaattaart nog met ringetjes lente-ui als hij net uit de oven is. Of ga voor rode pesto in plaats van groene en ruil de geraspte kaas om voor een bol mozzarella die je in plukjes over de taart verdeelt voor je ‘m de oven inschuift. Leef je uit!

Ingrediënten:

1 rol bladerdeeg (Tante Fanny)
10 snoeptomaatjes
2 eetlepels groene pesto, homemade of kant-en-klaar
75 gram spekreepjes
handje geraspte kaas

Zo maak je deze hartige plaattaart:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

2. Bak de spekreepjes uit in een koekenpan tot ze beginnen te bruinen. Dus niet tot ze krokant zijn, dat volgt in de oven.

3. Snijd snoeptomaatjes in plakjes.

4. Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit op een bakplaat en vouw de randjes (ongeveer een halve centimeter) om naar binnen.

5. Bestrijk het deeg met de pesto (niet de randen).

6. Verdeel de plakjes tomaat over het deeg.

7. Doe hetzelfde met de, uitgelekte, spekreepjes en bestrooi tot slot met de geraspte kaas.

8. Bak de hartige taart zo’n 10-15 minuten het midden van de oven tot het deeg gaar is en goudbruin begint te kleuren.

De broers hebben gesmuld van deze hartige plaattaart en waren zelfs licht teleurgesteld dat ik er ‘maar’ een gemaakt had. Kortom, zorg dat je er voldoende maakt 😉

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie