Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Goulash soep recept om lekker mee op te warmen
goulash soep recept foto

Goulash soep recept om lekker mee op te warmen

We zitten inmiddels midden in het seizoen dat herfst heet en de winter volgt over niet al te lange tijd. De twee seizoenen die perfect zijn voor lekkere soepjes. Op wintersport kies ik nog wel eens voor een kom goulashsoep tijdens de lunch, maar ik had het op een of andere manier nog nooit zelf gemaakt. Laatst maakte ik dus mijn allereerste pan goulash soep en natuurlijk deel ik het recept met je. 

Goulash of goelasj (Hongaars: Gulyás, Kroatisch: Gulaš, Roemeens: Gulaş, Pools: Gulasz, Tsjechisch: Guláš, Duits: Gulasch) is de Hongaarsenationale schotel en is een soep. De sterk ingedikte variant is een vleesstoofpot (in het Hongaars Pörkölt genaamd – dit is wat meestal goulash genoemd wordt). Er zijn veel varianten van goulash, bijvoorbeeld met rundvlees, schapenvlees, varkensvlees en vis. Deze laatste is een zeer pikante variant. Niet alleen in Hongarije maar ook in andere Centraal- en Zuidoost-Europese landen, zoals in Duitsland, Roemenië en het voormalige Joegoslavië is goulash populair. (Bron: Wikipedia)

Dit heb je nodig:

275 gram runder poulet
100 gram spekreepjes
3 grote, vastkokende aardappels, in blokjes
1 paprika, in kleine blokjes
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook
1 liter runderbouillon
2 eetlepels tomatenpuree
250 gram tomatenblokjes (blik)
2 theelepels gerookte paprikapoeder
1 theelepel karwijzaad
1 laurierblaadje
peper en zout
snufje nootmuskaat
1 eetlepel bloem
15 gram krulpeterselie, fijngehakt

Zo maak je de goulash soep:

1. Bak de spekreepjes ongeveer 3-5 minuten op middelhoog vuur tot ze beginnen te bruinen.

2. Breng ondertussen de runderpoulet op smaak met peper, zout en nootmuskaat en meng met de eetlepel bloem.

3. Voeg het rundvlees toe aan de spekreepjes en bak op hoog vuur rondom bruin.

4. Voeg nu de gesnipperde ui, paprikablokjes en aardappelstukjes toe, pers het teentje knoflook boven de pan en bak alles nog ongeveer 5 minuten mee.

5. Bak vervolgens de tomatenpuree een minuut mee en voeg dan de runderbouillon, tomatenblokjes, het karwijzaad en het laurierblaadje toe.

6. Doe de deksel op de pan en laat de soep ongeveer drie uur zachtjes pruttelen, tot het vlees lekker mals is.

7. Schep de soep in borden of soepkommen en bestrooi met de peterselie.

Zet er nog een lekker broodje bij op tafel met wat smeerseltjes en je hebt een complete maaltijd. Heerlijk om mee op te warmen op een koude dag. Voor nog meer lekkere soep recepten kun je hier kijken >>

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie