Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Indisch koken met Joke Frijn: Frikadel Djagung
frikadel djagung

Indisch koken met Joke Frijn: Frikadel Djagung

Vorige keer verwende mijn bibliotheek-collega Joke Frijn ons al met haar recept voor Sambel goreng boontjes. Dit keer heeft ze een recept dat daar heel goed bij past: Frikadel djagung. Heel eerlijk, ik kook zelden Indisch maar vind het altijd fantastisch ruiken en smaken. Het wordt nu toch echt tijd dat ik me er zelf aan waag en met de recepten van Joke moet het lukken. 

Joke: “Ik heb altijd Indische en Chinese vriendinnetjes gehad, maar de keuken bij die vriendinnetjes thuis was verboden gebied. Was ook niet zo erg: als je maar mee mocht eten ;-). Gelukkig kreeg ik verkering met een Indo. Zijn moeder vond het leuk om haar recepten door te geven. Ik heb heel wat meekijk- en meehelpsessies bij mijn schoonmoeder in de keuken gehad. Meestal hartstikke gezellig. Tussen het schoonmaken van de uien, pepertjes, groenten en het oeleken (fijnwrijven van de verse kruiden) kreeg je veel verhalen over vroeger te horen. Hoe zij en haar broers en zusters in de tangsi (kazerne) opgroeiden, het kattenkwaad dat uitgehaald werd en de familiegeschiedenis in Indië en Nieuw Guinea. Ook over mijn familie en jeugd is veel gebabbeld.”

Ingrediënten voor Frikadel djagung (maïs):

2 blikjes maiskorrels
1 klein ui of grote sjalot fijngesneden
1 teentje knoflook uitgeperst
peper en zout naar smaak (ik gebruik meestal vers gemalen zwarte peper)
eventueel wat selderijgroen en/of bieslook
2 eieren
3 tot 5 flinke eetlepels bloem
sla- of zonnebloemolie

Bereiding van Frikadel djagung:

1. Mais goed uit laten lekken en fijn maken. Dat doe ik meestal met de hand: tjobek en oelekan (vijzel en houten lepel). Kan ook in de keukenmachine!

2. Fijngesneden ui, knoflook, zout en peper, selderij/bieslook, eieren en bloem door maismengsel roeren. Eerst drie eetlepels bloem toevoegen en dan iedere keer wat bloem toevoegen. Het moet een dik pannenkoekbeslag worden.

3. Olie verwarmen (frituurtemperatuur) en met 2 lepels een soort oliebolletjes in de olie bakken.

4. Als de onderkant lichtbruin is de bolletjes keren, evt, het bolletje wat plat drukken met de schuimspaan. Kan erg spetteren!

5. Goed uit laten lekken. Lekker als bijgerecht.

Kook jij graag uit de Indische keuken? Of haal je het liever kant-en-klaar bij de lokale toko? Ook niks mis mee trouwens als het een goede toko is. Hoe dan ook, namens Joke: Selamat makan (eet smakelijk)!

Geef een reactie