Sinds een tijdje maak ik regelmatig een pan soep op vrijdag. De vrijdag is hier namelijk altijd wat rommelig rond etenstijd door hockeytrainingen en andere bezigheden. Een pan soep is dan gewoon ideaal. Ik maak ‘m ergens op de vrijdag, mijn vrije dag, klaar en iedereen kan opscheppen wanneer hij/zij aan eten toe is. Ik zorg ook altijd voor een lekker broodje en smeerseltje erbij. Dit keer werd het een smakelijke uiensoep.
Voor alle soepliefhebbers: er zijn ondertussen al best wat lekkere soep recepten hier op Pukster.nl te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van Erwtensoep uit de Crock-Pot? Of, ook heerlijk: Chinese tomatensoep. Wat is jouw favoriete soep?
Ingrediënten (voor 4 personen):
600 gram uien (deels rode ui)
1 liter runderbouillon
30 gram roomboter
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 eetlepels bloem
peper en zout
20 gram krulpeterselie, fijngehakt
stokbrood
100 gram Gruyere, geraspt
Zo maak je deze Franse uiensoep:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
2. Verhit de roomboter in een pan met dikke bodem of een hapjespan.
3. Voeg de uien toe en bak ze op niet al te hoog vuur aan. Om ze mooi goudbruin te krijgen is best wat tijd nodig en blijf regelmatig roeren.
3. Als de uien goudbruin van kleur zijn, voeg je de knoflook toe en bak nog even kort mee.
4. Voeg nu de bloem toe, roer goed door en laat in ongeveer 5 minuten garen.
5. Voeg dan de runderbouillon toe, laat de soep nog een minuut of 10 heel zachtjes pruttelen en verwarm de oven vast voorop 220 graden.
6. Breng dan de uiensoep verder op smaak met peper en zout.
7. Snijd het stokbrood in plakjes, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en beleg ze met de geraspte Gruyere.
8. Schuif de bakplaat in de oven en haal de croutons eruit zodra de kaas gesmolten is en begint te kleuren.
9. Schep de uiensoep in kommen, bestrooi met wat peterselie en leg in iedere kom een Gruyere crouton.
Zet de rest van de croutons op tafel voor de liefhebbers die nog een crouton willen of nóg zo’n lekkere kom uiensoep. Eet smakelijk!