Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Dinner rolls: verslavend lekker
dinner rolls recept

Dinner rolls: verslavend lekker

Op Pinterest zag ik ze regelmatig voorbij komen: dinner rolls. Afgelopen week kwam mijn lang gekoesterde wens binnen, de KitchenAid mixer en dat was een mooie aanleiding om veel te bakken. Dus ook de eerste poging dinner rolls. In totaal zaten er 15 broodjes in de vorm waarvan ik er slechts 1 heb kunnen proeven. De mannen vonden ze duidelijk iets te lekker…

Vanochtend bakte ik dus nieuwe dinner rolls. En omdat ik alleen thuis was kon ik er zowaar alvast eentje opeten, nog een beetje warm van de oven. Heerlijk! Vanmiddag kwamen de broers uit school met klasgenootjes en daar gingen de dinner rolls ook smakelijk naar binnen. Kortom, ik gok dat ook deze 15 stuk vlot ‘uitverkocht’ zijn. Ach, dan bak ik gewoon weer opnieuw. Kan ik die nieuwe KitchenAid lekker vaak gebruiken.

Ingrediënten voor deze dinner rolls:

360 ml water
1 eetlepel gist
2 eetlepels suiker
2 eetlepels zachte boter (+ extra om mee te bestrijken)
1 theelepel zout
500 gram bloem (+ extra indien nodig)

De bereiding van deze dinner rolls:

1. Doe het water in een beslagkom, los daar de suiker en gist in op en laat het zo’n 5 minuten staan totdat het licht begint te schuimen.

2. Voeg de boter, het zout en de bloem toe en kneed tot een soepel deeg (of laat de KitchenAid mixer het werk doen).

3. Als het deeg te dun blijft voeg je nog wat extra bloem toe, net zolang tot je een bal kunt vormen van het deeg maar die nog lekker zacht en soepel aanvoelt. Pas op dat je niet teveel extra bloem toevoegt.

4. Kneed het deeg een kwartiertje goed door en zet het dan weg onder een vochtige doek om te rijzen (circa 20 minuten).

5. Bekleed een bakblik met bakpapier.

6. Kneed het deeg nog even kort door en verdeel het dan in 15 bolletjes die je naast elkaar in het bakblik legt.

7. Bestrijk de bovenkant van de bolletjes met de zachte boter.

8. Bedek weer met de vochtige theedoek en laat nog zo’n 40 minuten rijzen tot ze mooi aansluiten en omhoog gekomen zijn.

9. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

10. Plaats de bakvorm in het midden van de oven en bak in 15 minuten de dinner rolls mooi goudbruin en gaar.

11. Haal de dinner rolls uit de oven en laat ze aan elkaar afkoelen.

12. Je kunt ze nu gelijk uit de oven eventueel nog eens met zachte boter bestrijken voor een mooie glans maar ik vond dat niet nodig.

13. In Amerika bestrooien ze bij stap 7 de bolletjes ook nog met zeezout maar aangezien wij ze lekker vinden met een likje jam heb ik dat achterwege gelaten.

Dinner rolls horen zoals de naam het al zegt in Amerika bij de avondmaaltijd. Wij vinden ze lekker als ontbijt- of lunchbroodje. Of zomaar, tussendoor. Hoe dan ook, ze zijn verslavend lekker. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een reactie