Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Op zoek naar het perfecte 10-uurtje? Maak eens dikkerdjes!
dikkertjes recept

Op zoek naar het perfecte 10-uurtje? Maak eens dikkerdjes!

Bij ons thuis was mijn vader in het weekend de keukenprins die bakte en kookte met veel plezier. Doordeweeks kookte mijn moeder en pannenkoeken waren ook de afdeling van mijn moeder. De gewone grote dunne én dikkerdjes (ook wel drie-in-de-pan genoemd). Mijn recept lijkt niet meer op het recept dat mijn moeder gebruikte maar ze zijn minstens zo lekker en een absolute aanrader.

Mijn kinderen weten niet beter of er komen regelmatig dikkerdjes voorbij. Ik maak ze telkens weer blij met dikkerdjes met wat fruit ernaast in hun trommeltje als 10-uurtje op school. We nemen deze dikkerdjes ook vaak mee op vakantie. Want koud zijn ze namelijk ook zeer lekker. Handig in de auto: er hoeft geen beleg op en ze kruimelen niet!

Ingrediënten voor deze dikkerdjes:

Basisrecept:
300 gram volkoren (spelt)meel
3 eiere
handje rozijnen
(haver)melk
snufje zout
olijfolie
(indien gewenst een zakje vanillesuiker)

Zelf maak ik ze eigenlijk nooit zonder iets extra’s toe te voegen zoals:
– een appel in stukjes of geraspt
– snufje kaneelpoeder en/of gember
– gedroogde cranberry’s
– blauwe bessen
– geraspte kokos
– gedroogde abrikozen

Bereiding van deze dikkerdjes:

1. Doe het meel en het zout in een beslagkom en voeg de eieren, een scheutje olie en een flinke scheut melk toe.

2. Meng dit goed door elkaar met een garde en voeg zoveel melk toe tot een dik vloeibaar beslag ontstaat. Dikker dan pannenkoekenbeslag omdat ze niet te veel mogen uitlopen.

3. Voeg dan de rozijnen (en eventuele andere vulling naar smaak) toe.

4. Roer ook dit weer door elkaar.

5. Verwarm in een grote koekenpan een scheutje olijfolie en leg dan drie keer een grote lepel beslag in de pan.

6. Zodra de randen beginnen te `drogen` keer je de pannenkoekjes om.

7. Als ze aan beide kanten goudbruin zijn leg je ze weg op een bord en herhaal je dit proces net zolang tot het beslag op is.

Je kunt ze natuurlijk direct opeten terwijl ze nog warm zijn. Maar ze zijn zoals gezegd ook uitermate geschikt om in te vriezen; handig als 10-uurtje mee naar school/werk!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

One Comment

Geef een reactie