Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Croque Monsieur: een tosti zoals de Fransen ‘m maken
croque monsieur recept

Croque Monsieur: een tosti zoals de Fransen ‘m maken

Als je denkt dat je in Frankrijk een ‘gewone’ tosti krijgt zoals we die in Nederland kennen als je voor een croque monsieur gaat, kijk je raar op. Een croque monsieur bestaat namelijk uit twee (dikke) witte boterhammen besmeerd met mosterd en daartussen kaas, ham en daarbovenop nog een laag bechamelsaus en Gruyere of Emmentaler die gegratineerd wordt. Heerlijk!

Ik at mijn eerste croque monsieur ooit op de piste in La Plagne. Wat een feest om zo’n ’tosti’ op je bord te zien liggen zeg. Daar verbleekt onze oer Hollandse variant echt onwijs bij. Begrijp me niet verkeerd, die fietsen er ook altijd nog meer dan prima in. Maar zo’n Franse versie is echt een traktatie.

Ingrediënten voor 2 stuks:

4 sneetjes wit (tosti)brood
2 plakken ham
2 plakken licht belegen kaas
40-50 gram geraspte Gruyère of Emmenthaler kaas (of een andere pittige, smeltende kaas)
5-6 eetlepels béchamelsaus (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
grove mosterd naar smaak
zwarte peper

Zo maak je de croque monsieur:

1. Als je zelf bécheamelsaus maakt, begin je daarmee.

2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

3. Leg twee boterhammen op de bakplaat en besmeer met een laagje mosterd.

4. Leg op ieder boterham nu een plak ham, een plak kaas en nog een boterham.

5. Schep daar bovenop wat béchamelsaus en bestrooi met wat zwarte peper.

6. Rasp de Gruyère of Emmenthaler en verdeel dit over de croque monsieur.

7. Schuif de bakplaat in de oven en na een minuut of 10 is als het goed de kaas gesmolten en bovenop goudbruin gekleurd.

8. Tijd om aan te vallen!

Uiteraard vermenigvuldig je de hoeveelheden eenvoudig als je meer Franse tosti’s wil maken. En dat zou ik sowieso maar doen want te lekker echt dit! Kijk ook nog even naar het recept voor triple cheese tosti’s trouwens…

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord